Deltacommissaris Wim Kuijken bezoekt IJsselmeergebied
Deltacommissaris Wim Kuijken bracht op dinsdag 25 en woensdag 26 mei een bezoek aan het IJsselmeergebied, een van de deelprogramma's van het deltaprogramma.
Commentaarstem: Op 25 en 26 mei deed de deltacommissaris een rondje IJsselmeer, te beginnen met een boottocht van Lelystad naar Enkhuizen. En aan boord van de "Noord-Holland" liet Wim Kuijken zich op de hoogte stellen van het deelprogramma IJsselmeergebied, een groot en belangrijk onderdeel van het landelijke Deltaprogramma.
Deelprogrammadirecteur Hetty Klavers: De IJsselmeerdijken houden 3,5 miljoen mensen veilig achter de dijken. Dus het gaat ook echt wel ergens over.
Commentaarstem: Het IJsselmeer is ook een belangrijk zoetwaterreservoir voor Nederland. En het veiligstellen van voldoende zoet water in de toekomst is een belangrijk doel. En bij het maken van de plannen zijn maatschappelijke organisaties en lokale en regionale bestuurders nauw betrokken. Participatie staat voorop.
Deltacommissaris Wim Kuijken: Het IJsselmeergebied is heel bijzonder. Niet alleen qua gebied, maar ook omdat er heel veel gemeenten aan liggen, veel provincies en waterschappen, en ongeveer 200 maatschappelijke organisaties actief zijn op een onderdeel van het IJsselmeer.
Hetty Klavers: Ja, en de grenzen van het systeem zijn in zicht, en dan moeten we met z'n allen nadenken wat we willen, wat we daarvoor over hebben en welke slimme dingen we kunnen bedenken. Dat kan niemand alleen.
Wim Kuijken: Dus als je hier iets zou moeten en willen veranderen in de toekomst, en je wil daar draagvlak voor creëren, en je wil weten van de effecten zijn, dan moet je met al die organisaties aan de praat komen en dat doet dit deelprogramma van het Deltaprogramma, en daarom ben ik hier ook, om dat te zien, te beleven, en ook met heel veel van die organisaties te spreken.
Commentaarstem: En er is veel belangstelling, want een van de opties die onderzocht is een peilverhoging van het IJsselmeer. In Enkhuizen en Medemblik hoorde de regeringscommissaris van het Deltaprogramma wat dat voor gevolgen kan hebben.
Arjen Grent, van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: Als je het nu anderhalve meter opzet, loopt een groot deel van de oude stad onder water. Dat geldt voor Medemblik, dat geldt voor Enkhuizen. Dat geldt ook aan de andere kant voor Friesland, voor Stavoren, Lemmer, Kampen.
Commentaarstem: Bij de Stevinsluizen aan de Afsluitdijk werd een innovatief proefproject bezocht waarbij door middel van een bellenscherm zoet en zout water van elkaar gescheiden worden. In Friesland vervolgens was de peilverhoging opnieuw aan de orde.
Gedeputeerde Tineke Schokker: Toen wij de eerste resultaten van het rapport Veerman hoorden, toen ging de hele boel hier op tilt. Van, dat nooit: die anderhalve meter peilverhoging IJsselmeer. Never! We waren het helemaal eens. Gebeurt niet vaak. Maar nu wel.
Commentaarstem: Toch denken ook de bestuurders in Friesland constructief mee, bijvoorbeeld met het plan Building with nature.
Tineke Schokker: De natuur die we hier hebben, buitendijks, is geweldig mooi. En om dat zo te houden, willen we de natuur gebruiken om te zorgen dat die natuur hier kan blijven. Dat ook als het peil wel omhoog moet, wij de natuur zo laten uitbreiden en laten groeien, dat dat gewoon zo mooi kan blijven als het nu is en wie weet nog wel veel mooier wordt.
Commentaarstem: In Makkum ging de deltacommissaris in gesprek met eigenaren van jachthavens en met natuurorganisaties. En dat gesprek, dat smaakt naar meer.
Flos Feischer, van Verantwoord Beheer IJsselmeergebied: Ik denk wel dat het heel goed is als je een maatschappelijke discussie zou starten over ruimtelijke kwaliteit, waarin je ook aan burgers gewoon gaat vragen wat vind je nu uniek aan dit mooie water, en hoe je daarmee om moeten gaan voor de toekomst.
Commentaarstem: Het rondje IJsselmeer ging ook langs Kampen en Elburg, waar de toekomst van de Veluwerandmeren werd besproken, en die van de zuidelijke randmeren. En het bezoek eindigde weer in Lelystad. De deltacommissaris maakte duidelijk dat de discussie inderdaad nog maar net begonnen is, en hij gaat zeker niet over één nacht ijs.
Wim Kuijken: Nou, in ieder geval voordat je een besluit zal nemen, zal in kaart gebracht worden wat de eventuele effecten zijn. Zover is het nog niet. We gaan nu zeer grondig studeren met mekaar. Joint fact finding. Samen de feiten onderzoeken. En daarna zien we wel welke beslissing de politiek neemt.