Deltacommissaris bij hoorzitting in Kampen

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft donderdag 30 september in Kampen als deskundige een hoorzitting op het gebied van waterveiligheid bijgewoond.

Hij deed dit op uitnodiging van de burgemeester van Kampen, Bort Koelewijn.

Centrale vraag tijdens de hoorzitting was hoe het staat met de waterveiligheid van Kampen na aanleg van de hoogwatergeul. Gaat die erop vooruit, blijft die gelijk of verslechtert die? De hoogwatergeul bij Kampen maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid, als project in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier.

Deskundigen

Bij gemeenteraadsleden en burgers bestaan zorgen over de gevolgen van de hoogwatergeul met betrekking tot veiligheid tegen overstromingen. Daarom is besloten een hoorzitting met deskundigen te organiseren over de waterveiligheid van Kampen in de komende 20 jaar. Behalve deltacommissaris Wim Kuijken waren deskundigen van het Centraal Plan Bureau, de Technische Universiteit Delft, het Waterschap Groot Salland en Rijkswaterstaat Waterdienst aanwezig.

De hoorzitting had nadrukkelijk het karakter van vraag en antwoord. De Kampense gemeenteraad zal komende december het debat in eigen kring voortzetten.

Meeademen

De deltacommissaris benadrukte het belang van het verbinden van de korte met de lange termijn en van flexibiliteit van maatregelen. ‘We moeten zo lang mogelijk meeademen met wat we nu weten en verwachten. Dit betekent niet dat lopende uitvoeringsprogramma’s moeten wachten op besluiten over hoe we op de lange termijn ons land veilig willen houden. Het betekent echter wel dat het belangrijk is om op korte termijn maatregelen te treffen die het aanpassingsvermogen van het watersysteem vergroten.’ Volgens Kuijken is Kampen een goed voorbeeld van die anticiperende maatregelen, waarbij op initiatief van provincie en gemeente veiligheid wordt gekoppeld aan gebiedsontwikkeling.

Tijdens de hoorzitting werd ook ingegaan op een mogelijke stijging van het IJsselmeerpeil die van invloed kan zijn op de IJsseldelta-Zuid. Kuijken schetste hoe in het Deltaprogamma onder meer een beslissing wordt voorbereid over het lange termijn peilbeheer van het IJsselmeer. Die beslissing zal in 2014 door de deltacommissaris worden voorgelegd aan het kabinet, zodat die in het volgende Nationaal Waterplan (2015) kan worden verankerd. De fasering in de besluitvorming van Kampen sluit hierbij aan, doordat pas daarna een besluit wordt genomen over de kunstwerken die horen bij de hoogwatergeul.