Deltacommissaris bezoekt waterbedrijf Evides

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft op vrijdag 29 oktober een werkbezoek gebracht aan de spaarbekkens van Evides Waterbedrijf in de Biesbosch. Het doel van het werkbezoek was om inzicht te krijgen in de problematiek waar het Rotterdamse drinkwaterbedrijf mee te maken heeft.

Evides levert onder andere drinkwater aan het zuidelijke deel van de provincie Zuid-Holland en Zeeland. Het bedrijf is voor bijna 90 procent aangewezen op oppervlaktewater (Maas en Haringvliet) voor drinkwater en water voor de industrie. De spaarbekkens in de Biesbosch zijn daarvoor een belangrijke opslagplaats.

Tijdens het werkbezoek sprak de deltacommissaris met directeur Peter Vermaat over verzilting in de Zuidwestelijke Delta en wat dat betekent voor de levering van drink- en industriewater aan de klanten van Evides. Ook zijn mogelijke oplossingen besproken om zogenaamde zoutlekken in het zoetwater van de Zuidwestelijke Delta tegen te gaan.

Evides wil zo min mogelijk last hebben van zoutlekken, omdat dat de levering van drinkwater in gevaar brengt. Uit ervaring blijkt dat het erg lang duurt voordat het zoete water het zoute water weer verdringt.

In het programma van het deelprogramma Zuidwestelijke Delta zijn verschillende  maatregelen opgenomen om zoutlekken te voorkomen. Daarom is er ook gesproken over mogelijkheden voor participatie van Evides in de uitvoering van het programma.

Voor Evides is het tevens belangrijk om te weten wat er met het chloride-gehalte bij de innamepunten gebeurt en of er behoefte is aan extra grootschalige berging van zoetwater als grondstof voor drink- en industriewater.