Deltacommissaris bezoekt bedrijven in Flevoland

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft op 26 november een werkbezoek afgelegd in Flevoland.

De regeringscommissaris voor het Deltaprogramma was in Lelystad te gast bij het onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau HKV-Lijn in Water en in Marknesse bezocht hij Geomatics Businesspark (GBP).

Het bedrijfsleven is een onmisbare schakel in de integrale aanpak die het Deltaprogramma voorstaat. Om dit programma tot een succes te maken, is kennis nodig uit een zo breed mogelijk palet aan betrokkenen. Naast overheid, kennisinstituten, maatschappelijke organisaties en burgers kan ook het bedrijfsleven (waar veel kennis op het gebied van water aanwezig is) een steentje bijdragen.

New Orleans

Bij HKV-Lijn in Water, dat adviseert op het gebied van en onderzoek doet naar water en veiligheid, liet de deltacommissaris zich informeren over expertise van het bureau. Ook de samenwerking met andere kennisinstellingen en de ervaringen die het vanuit het buitenland naar de Nederlandse praktijk probeert te vertalen (bijvoorbeeld over de overstromingen in New Orleans in 2005 en langs de Franse kust afgelopen winter), kwamen aan bod. Het bureau is actief in de deelprogramma's Veiligheid, Zoetwater en Rijnmond-Drechtsteden van het Deltaprogramma en wordt gezien als een onmisbare schakel om de Deltabeslissingen in onderlinge samenhang te kunnen voorbereiden.

Daarna toog Kuijken naar Geomatics Business Park in Marknesse. Dit is een samenwerkingsverband van bedrijven actief op het gebied van geomatica. Dit relatief nieuwe vakgebied richt zich op het inwinnen van omgevingsinformatie (met behulp van aardobservatie), het combineren hiervan met kennis over fysische processen in lucht, land en water en het benutten van deze inzichten in de planvorming en beleidsontwikkeling. De bedrijven zijn gevestigd op één locatie, wat de onderlinge samenwerking bevordert.

Ontsluiten van kennis

De drie bedrijven, INFRAM, BMT-Argos en Alkyon/Arcadis, informeerden de deltacommissaris in korte sessies over de aanwezige kennis en expertise en de wijze waarop deze partijen meedoen aan het Deltaprogramma. Conclusie was dat het ontsluiten en borgen van bestaande kennis een grote uitdaging is - dat geldt ook voor het met elkaar in verbinding brengen van de partijen waar kennis wordt ontwikkeld. Het GBP heeft de deltacommissaris aangeboden hierin mee te denken.

Tussen de twee bezoeken in werd deltacommissaris Wim Kuijken op de IJsselmeerdijk ter hoogte van Lelystad geïnterviewd voor een reportage op de Chinese TV (CCTV) vanwege de klimaattop in Cancún, Mexico.