Deltacommissaris bezoekt waterstad Hamburg
Deltacommissaris Wim Kuijken heeft vrijdag 11 maart een kort werkbezoek gebracht aan de stad Hamburg.
Doel van het bezoek was te leren van de Hamburgse aanpak als het gaat om veiligheid en stedenbouw. Die is interessant voor het Deltaprogramma, omdat de Hamburgse waterveiligheidsopgaven in bebouwd gebied vergelijkbaar zijn met die in verschillende Nederlandse gebieden.
Kuijken werd ontvangen door vertegenwoordigers van het Landesbetrieb Straßen, Brücken und Gewässer. Het gezelschap bezocht onder meer de Fischmarkt, een historisch gebied dat bij een stormvloed onder water loopt. Dat kan jaarlijks gebeuren. Gebouwen zijn daar individueel vloedbestendig gemaakt en er zijn vluchtroutes aangelegd.
Grondeigenaren zelf verantwoordelijk
Daarna volgde een rit langs de ‘Parelketting’, een lange rij bijzondere nieuwe vloedbestendige gebouwen langs de noordelijke oever van de Elbe. Ook bezocht het gezelschap de ‘polder’ Neumühlen, een stuk opgehoogd buitendijks gebied waar de grondeigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor de eigen hoogwaterbescherming.
Kuijken was onder de indruk van de Hamburgse aanpak. ‘Zoals men hier aan de oever van de Elbe omgaat met verantwoordelijkheden op het gebied van waterveiligheid en oplossingen zoekt in de stedenbouw en architectuur, is erg interessant en kan ons veel leren’, aldus de deltacommissaris.
Bruisend gebied
Een rondleiding door Hafencity vormde de dagafsluiter. Deze buitendijks gelegen oude haveneilanden worden ontwikkeld tot een bruisend gebied waar wonen, werken en ontspanning een plek moeten krijgen. Alle gebouwen worden gebouwd op plinten (7,5 tot 8 meter hoog) met een waterbestendige onderste laag. ‘Hier kunnen wij veel van leren, bijvoorbeeld voor oplossingen in Rijnmond-Drechtsteden. Hoe hier veiligheid en stadsontwikkeling samen worden opgepakt, dat is echt geweldig’, aldus een enthousiaste Wim Kuijken.