Kennisconferentie Deltaprogramma 'De groene aspecten van de delta'
Op de Wageningen Universiteit vond dinsdag 23 april de Kennisconferentie Deltaprogramma plaats.
De inmiddels 3e Kennisconferentie over het Deltaprogramma werd dit keer georganiseerd door het programma Kennis voor Klimaat, in samenwerking met de Wageningen University & Research Centre (WUR). In de inspirerende omgeving van het Forumgebouw op de WUR campus, informeerden ruim 250 deelnemers elkaar over de nieuwste kennisvragen die leven in het Deltaprogramma en het kennisaanbod dat universiteiten, kennisinstellingen, kennisprogramma’s en marktpartijen hebben te bieden. De focus lag daarbij dit jaar op de groene aspecten van het deltaprogramma: enerzijds landbouw en natuur, anderzijds maatregelen die inspelen op natuurlijke processen.
Na de opening door Martin Scholten, directeur Imares, richtte Pier Vellinga, directeur Kennis voor Klimaat zich in zijn inleiding op het offensief omgaan met kennis. Deltacommissaris Wim Kuijken: "In het Deltaprogramma werkt iedereen samen, van kennisinstituut tot bedrijf en natuurlijk de (mede) overheden. Met elkaar vinden we de antwoorden van de vragen die op ons afkomen. Het voorkomen van een ramp, waar het Deltaprogramma voor bedoeld is, vraagt een andere expertise en biedt ruimte voor andere oplossingen dan het reageren na een ramp." De Deltacommissaris benadrukte tevens dat de kennis die wordt opgedaan een belangrijk exportproduct is.
STOWA bestuursvoorzitter Hans Oosters overhandigde Wim Kuijken de belangrijkste tussentijdse uitkomsten van het STOWA-onderzoeksprogramma Deltaproof. "Waterschappers hebben wetenschappers wat te brengen en vice versa", aldus Oosters. Het plenaire deel werd afgesloten door Arjen de Vries van Acacia Water. In zijn presentatie werd duidelijk dat veel ogenschijnlijk kleinschalige ingrepen grootschalige resultaten kunnen opleveren: “Massa is kassa”.
Levendige workshops
Zowel in de ochtend als ‘s middags konden deelnemers in 24 parallelsessies het gesprek met elkaar aangaan over de nieuwe ontwikkelingen in het kennisaanbod en over nieuwe kennisvragen. De sessies gingen onder meer over onderwerpen als veiligheid&natuur, waterbestendige inrichting, klimaatbestendige stad en zoetwatervoorziening. Ook vraagstukken over de nadere uitwerking binnen het deltaprogramma na de deltabeslissingen, vanaf 2015, kwamen aan bod, zoals flexibiliseren van het waterbeheer, maatwerk, meekoppelen en de benodigde governance. Zowel de organisatie als deelnemers zien de Kennisconferentie 2013 als een succesvolle bijdrage aan het proces waarmee verder wordt gebouwd aan de Delta(kennis)-community.
In de plenaire sessie 's middags werd door Alfonso Gutierrez Teira, European Commision, DG Clima, de nieuwe Europese klimaatadaptatie strategie toegelicht.
Het deltaprogramma past uitstekend binnen deze strategie. Directeur van de staf Deltacommissaris, Bart Parmet sloot de dag op passende wijze af met inspirerende conclusies.