Deltacommissaris te gast bij deelprogramma Waddengebied
Vrijdag 26 april was deltacommissaris Wim Kuijken te gast bij het deelprogramma Waddengebied in de Dollard en de Eemsdelta. Daarbij ging het vooral om innovatieve dijkconcepten en meerlaagsveiligheid.
Zo is de zeedijk langs de Dollard bij Nieuw Statenzijl afgekeurd. Het waterschap Hunze en Aa's wil daar een innovatief dijkconcept toepassen, een zogenaamde "Groene Dijk". Dit is een geheel met gras beklede dijk met een flauwer talud, een dijkconcept dat goedkoper lijkt en beter in het landschap past. Net over de grens in Duitsland is dit concept al met succes toegepast.
Hierna kwam de rol van slaperdijken met het oog op de mogelijkheid van compartimentering aan de orde. Of het mogelijk is gebruik te maken van deze vroegere zeedijken wordt onderzocht. Juist in het voor de gaswinning zo belangrijke gebied achter dijkvak Holwierde ontbreekt echter zo'n slaperdijk. Een doorbraak hier zou het achterland tot aan Groningen onder water kunnen zetten. Dit was de aanleiding voor het tweede deel van het bezoek. Bij de NAM in Spijk ging het gesprek over de economische waarde van de gasinfrastructuur en vooral over de mogelijke maatschappelijke ontwrichting van een doorbraak.
Gedeputeerde Mark Boumans van de provincie Groningen deed een oproep om het belang van de energie- en electriciteitsvoorziening in Groningen ook op nationaal niveau mee te wegen in de discussie over waterveiligheid. De deltacommissaris onderstreepte het belang om dat ook kwantitatief inzichtelijk te maken. "Tot nu toe bleef de discussie over de maatschappelijke ontwrichting als gevolg van een overstroming van de gasinstallaties veelal kwalitatief, maar het is mij vandaag duidelijk geworden dat een kwantitatieve onderbouwing goed mogelijk is. Ik roep de betrokken partijen op om de problematiek met getallen inzichtelijk te maken. Dat helpt bij de discussie," aldus Wim Kuijken.