IJsselmeergebied overhandigt regioadvies aan deltacommissaris
Op woensdag 21 mei 2014 ontving deltacommissaris Wim Kuijken uit handen van dijkgraaf Hetty Klavers (Waterschap Zuiderzeeland) en gedeputeerde Bert Boerman (provincie Overijssel) het regioadvies voor het IJsselmeergebied. De deltacommissaris bedankte daarbij alle betrokkenen in het IJsselmeergebied voor het behaalde resultaat en de gezamenlijk geleverde inzet in de afgelopen vier jaar.
Het regioadvies is een gezamenlijk advies van alle overheden in het gebied, aangevuld met maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Het vormt de input voor het voorstel van de deltacommissaris voor de deltabeslissingen en de voorkeursstrategieën in Deltaprogramma 2015. Op Prinsjesdag biedt het kabinet, op voorstel van de deltacommissaris, het Deltaprogramma 2015 aan aan de Staten-Generaal.
Het gebied gaf ook aan dat het verder wil op de ingeslagen weg en een IJsselmeer Pact gaat tekenen voor de uitvoering van de beslissingen en strategie. Deltacommissaris Wim Kuijken steunt dat voornemen en zal aanwezig zijn bij de ondertekening van het pact.
Het regioadvies geeft onder meer aan dat een combinatie van spuien en pompen bij de Afsluitdijk aanzienlijk goedkoper en minder ingrijpend is dan meestijgen met de zeespiegel. Met deze oplossing blijft het gemiddelde winterpeil van het IJsselmeer in ieder geval tot 2050 op het huidige niveau. Dit draagt bij aan de veiligheid van het omliggende land. Het advies van de tweede Deltacommissie om rekening te houden met een peilstijging van 1,5 meter was hiermee van de baan. Rond 2050 wordt opnieuw bekeken wat dan de beste manier is om het IJsselmeerwater naar de Waddenzee af te voeren. Nu al is duidelijk dat het ook na 2050 niet kosteneffectief is het winterpeil van het IJsselmeer volledig mee te laten stijgen met de zeespiegelstijging. Pompen bijplaatsen is goedkoper. Een kleine peilstijging kan na 2050 mogelijk wel kosteneffectief zijn. Deze mogelijkheid blijft daarom open voor het geval dit inderdaad kosteneffectief en noodzakelijk is. Voor de andere meren in het IJsselmeergebied is een eventuele beperkte stijging van het meerpeil niet aan de orde.
Het IJsselmeergebied voorziet een groot deel van de noordelijke helft van Nederland van zoetwater. Dat wordt onder meer gebruikt voor drinkwater voor ruim een miljoen mensen, in de landbouw en om het waterpeil bij de waterschappen op orde te houden. Klimaatverandering kan leiden tot langere droge perioden, waardoor in de zomerperiode minder water beschikbaar kan zijn.
In het regioadvies voor het IJsselmeergebied beschrijven de overheden dat ze dit willen ondervangen door het wateraanbod te vergroten en de watervraag te verminderen. Met een samenhangende set maatregelen in het hoofdwatersysteem, de regionale watersystemen en bij de gebruiker ontstaat een robuuste zoetwatervoorziening. Maatregelen vinden stapsgewijs plaats, omdat de klimaatontwikkeling met onzekerheden omgeven is (adaptief deltamanagement).
Flexibel peilbeheer in het IJsselmeer, Markermeer en de zuidelijke Randmeren
draagt bij aan het vergroten van het wateraanbod. Flexibel peilbeheer betekent
dat het waterpeil binnen een bepaalde marge rond het zomerstreefpeil kan
variëren. Omdat het gemiddelde winterpeil onveranderd blijft, heeft het
flexibele peilbeheer geen effect op de waterveiligheid. Het biedt de
waterbeheerder de mogelijkheid om bij een verwacht tekort aan water een
tijdelijke buffer te maken, die wordt gebruikt als het tekort optreedt. En als
er dan nog meer water nodig is, kan hij het waterpeil tijdelijk verder laten
zakken. Tegelijkertijd zoeken alle betrokken partijen naar mogelijkheden om de
watervraag in de omliggende gebieden te
Ook voor Rijnmond-Drechtsteden, Rivieren, de Zuidwestelijke Delta, de Kust en
het Waddengebied zal de deltacommissaris regioadviezen ontvangen.