Een mijlpaal in de geschiedenis van Nederlands waterbeleid

De Tweede Kamer steunt de vijf deltabeslissingen, inclusief de beslissing zand, als normerend nationaal kader en de voorkeursstrategieën van de regio's als koers voor de toekomst van het waterbeleid in ons land. Dat bleek na het wetgevingsoverleg op 17 november jl. en bij de stemmingen: afgelopen dinsdag over de daarbij ingediende moties en afgelopen donderdag over de begroting, waaronder de Deltafondsbegroting met als bijbehorend document het Deltaprogramma 2015.

  • De nieuwe normen voor veiligheid en onze fysieke bescherming, waarbij voor de meer dan 200 dijktrajecten in Nederland nieuwe normspecificaties zijn bepaald;
  • de nieuwe zoetwaterstrategie voor de drogere perioden en tegen de verzilting; en
  • de beslissing over ruimtelijke adaptatie en het klimaatbestendig inrichten van onze ruimte,

kunnen met steun van kabinet én Kamer verder worden uitgewerkt en worden verankerd in wet- en regelgeving. Het Deltaplan Veiligheid en het Deltaplan Zoetwater met concrete maatregelen voor de komende jaren kunnen worden uitgevoerd. Een opgave van ongeveer 20 miljard en ongeveer 30 jaar hard werken aan de delta. De aangenomen moties van de Kamer en de toezeggingen van de Minister worden daarin meegenomen.

"Een compliment voor de hele deltacommunity, die hier vier jaar hard met groot draagvlak aan heeft gewerkt. We gaan samen verder om Nederland ook in 2050 veilig en leefbaar te houden. Adaptief, nuchter en alert. Elk jaar verschijnt een geactualiseerd deltaprogramma", aldus deltacommissaris Wim Kuijken.