Symposium over Deltaprogramma als start Baggerfestival

Sliedrecht organiseerde afgelopen weekend sinds 7 jaar weer het Baggerfestival. De start werd gemarkeerd met een symposium over de waterbouw en het Deltaprogramma.

Het festival kenmerkt zich door actieve en feestelijke activiteiten die vooral zijn gericht op kennismaking met de baggerindustrie en waterbouwsector. Ze hebben ale doel te zorgen voor voldoende instroom bij scholen, zodat er voldoende "human capital" ontstaat.

Het symposium werd geopend door de voorzitter van het organiserend comité, Jan Huijbers. Een flink gezelschap bestaande uit vertegenwoordigers van bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen, nam deel.

Directeur staf deltacommissaris, Bart Parmet, heeft de aanpak en stand van zaken van het Deltaprogramma toegelicht en met name ook het belang van het bedrijfsleven bij de uitvoering.

Bij de discussie is nader ingegaan op wat er nodig is om 'ruimtelijke adaptatie' (bijvoorbeeld klimaatbestendig bouwen) van de grond te krijgen; heel actueel gezien de hitteproblematiek. Daarnaast kwam aan bod wat nodig is om de creativiteit van het bedrijfsleven optimaal te benutten.

Door de burgemeester van Sliedrecht is ingezoomd op de vraagstukken en opgaven in het Drechtstedengebied en specifiek op onderzoeken die in de Alblasserwaard-Vijfherenlanden en rondom Dordrecht lopen. De burgemeester heeft in het bijzonder aandacht gevraagd voor waterbewustzijn bij burgers.

Frans van de Berg van Waterschap Rivierenland heeft de problematiek van het versterken van dijken in stedelijk gebied als Sliedrecht toegelicht en de aanwezigen uitgedaagd om creatief mee te denken.

'Dankzij alle inzet heeft het gebied Rijnmond Drechtsteden een stevige basis voor de uitvoering van het Deltaprogramma', aldus Bart Parmet.