Mijlpaal in het Deltaprogramma; aan de slag voor voldoende zoetwater

In het bijzijn van deltacommissaris Wim Kuijken ondertekenden minister Schultz van Haegen, regionale bestuurders en andere partijen zoals LTO, vandaag bestuursovereenkomsten Zoetwater met concrete afspraken om samen de beschikbaarheid van zoetwater veilig te stellen. Na het vorig jaar in het Deltaprogramma gepresenteerde investeringsprogramma, gaan het Rijk en de regio’s nu daadwerkelijk aan de slag met de verschillende zoetwatermaatregelen. Zo wordt de capaciteit van de kleinschalige wateraanvoer in West-Nederland vergroot en krijgt het IJsselmeer een buffer van 20 centimeter in het waterpeil, waaruit omliggende regio’s kunnen putten voor zoetwater. Voor de verschillende maatregelen komt € 150 miljoen beschikbaar uit het Deltafonds en de regio investeert circa € 220 miljoen.

“Dit is een mijlpaal in het Deltaprogramma. Vorig jaar op Prinsjesdag deed ik het voorstel voor de deltabeslissingen, waaronder ook de Deltabeslissing Zoetwater. Nauwelijks een jaar later worden er met de ondertekening vandaag grote stappen gemaakt in de samenwerking om te komen tot een duurzame zoetwatervoorziening voor onze economie. Complimenten voor alle betrokkenen”, aldus deltacommissaris Wim Kuijken. Hij riep betrokkenen op de werkwijze van het Deltaprogramma met gedeeld eigenaarschap vast te houden. Bij een succesvolle afronding van deze eerste fase, kan een tweede fase in het verschiet liggen vanaf 2021.

Zes bestuursovereenkomsten Zoetwater

De uitdagingen op het gebied van zoetwater verschillen per regio. Daarom zijn maatwerkafspraken gemaakt. In de zes bestuursovereenkomsten zijn afspraken vastgelegd over de financiering, planning, uitvoering en verantwoording over de programmering van zoetwatermaatregelen voor 2016 en verder. Deze maatregelen zijn vooral gericht op de aanpak van knelpunten en het benutten van kansen. Ze maken het systeem flexibeler en robuuster voor extremen, zonder daarmee langetermijnambities te blokkeren. Ook het nieuwe instrument voorzieningenniveau heeft een plek gekregen in de bestuursovereenkomsten. Voor watergebruikers is het belangrijk te weten waar ze op kunnen rekenen. Onderdeel van de deltabeslissing Zoetwater is daarom dat overheden en gebruikers in onderling overleg voorzieningenniveaus vaststellen, voor gewone en droge omstandigheden.

Zoetwatervoorraden

Naast het flexibele waterpeil in het IJsselmeergebied gaat het Rivierengebied bijvoorbeeld de fruitteelt efficiënter beregenen. Op de Hoge Zandgronden wordt de komende jaren een groot aantal kleinschalige maatregelen uitgevoerd. Ook wordt de capaciteit van verschillende watergangen, zoals de Noordervaart, uitgebreid. Daarnaast worden er in Zeeland zoetwatervoorraden in de bodem aangelegd waaruit 's zomers water kan worden onttrokken. Ook onderzoekt iedere regio innovaties in klimaatpilots en proeftuinen.