Deltacommissaris bezoekt Rijkswaterstaat

Op 8 september bracht deltacommissaris Wim Kuijken een bezoek aan Rijkswaterstaat, dienst Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL) in Utrecht. Een groot deel van de 800 medewerkers van deze dienst was en is betrokken bij de studies en uitvoering van het Deltaprogramma.

Na een welkom door Roeland Allewijn, directeur Veiligheid en Watergebruik, sprak de deltacommissaris met circa 40 medewerkers van RWS-WVL en regionale diensten over hun ervaringen met hun werk voor het deltaprogramma. Hij complimenteerde hen met hun actieve betrokkenheid en coöperatieve werkwijze. Volgens de deltacommissaris is RWS bij uitstek de organisatie die vanuit de landelijke wateropgaven de verbinding kan leggen tussen centrale aansturing, uniforme kaders en regionale uitwerking.

Daarnaast spelen de RWS-medewerkers een belangrijke formele rol vanuit het waterbeheer, bewaken zij de systeemsamenhang en stellen zij eventuele randvoorwaarden aan gebruikers en andere watersystemen. Gebieds- en inhoudelijke kennis vormen daarin een onmisbare bijdrage, evenals het eerlijk aangeven welke kennis ontbreekt en onzekerheden er zijn en hoe daarmee omgegaan kan worden. Geconcludeerd werd dat het behoud en versterken van deze kennisbasis voor zowel RWS als de implementatie van het Deltaprogramma van cruciaal belang is.

Aansluitend besprak de deltacommissaris deze ervaringen met het Directieteam van WVL. Geconcludeerd werd dat het werkterrein dat deze dienst bestrijkt, meerwaarde kan hebben in het zoeken naar integrale oplossingen en meekoppelkansen tussen de agenda’s van water, infrastructuur en leefbaarheid. Het DT van WVL zet daarom in op een organisatie die de benodigde interne en externe samenwerking stimuleert en faciliteert.