Deltacommissaris opent dijkversterking Lekdijk

De Lekdijk is de afgelopen jaren versterkt over een lengte van 5,7 kilometer. Ter ere van de officiële opening werd een gedenkteken onthuld bij Het Rode Licht langs de Lekdijk in Ammerstol door deltacommissaris Wim Kuijken samen met dijkgraaf Hans Oosters, burgemeester van de Krimpenerwaard Tjerk Bruinsma en Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal Rijkswaterstaat. Bij het Rode Licht vond in 2011 de starthandeling van de dijkversterking plaats.

In gesprek met bewoners

Op Lekdijk 101 in Ammerstol sprak de deltacommissaris vervolgens bewoners die bijna vijf jaar ‘in de werkzaamheden’ hebben gewoond door de uitvoering van de dijkversterking. Deltacommissaris Wim Kuijken: “De samenwerking tussen het Hoogheemraadschap en de bewoners langs de Lekdijk is een goed voorbeeld voor de rest van het land. Ik ben de bewoners zeer dankbaar voor het meedenken en voor hun flexibiliteit. Het is niet niks om vijf jaar lang zulke ingrijpende werkzaamheden voor je deur te hebben. Maar alleen mét elkaar -hoogheemraadschap-aannemers-bewoners- kom je tot een prachtig en stevig resultaat. En dat laat deze dijkversterking zien”.

Het Deltaprogramma in Nederland voorziet onder andere in het versterken van een groot aantal zogenaamde primaire waterkeringen. Deze dijken moeten de achterliggende gebieden beschermen tegen overstromingen vanaf rivieren. De Lekdijk tussen Bergambacht en Schoonhoven werd in 1999 afgekeurd op hoogte en stabiliteit en in 2001 is begonnen met de voorbereidingen van een omvangrijke dijkversterking. Sinds dit jaar voldoet de dijk weer aan de wettelijke veiligheidsnormen en is hoog en sterk genoeg om een extreem hoge waterstand te weerstaan.