Derde internationale werksessie besluitvorming bij diepe onzekerheid

Van 3 tot 5 november vindt in Delft de derde internationale werksessie “Besluitvorming bij diepe onzekerheid” plaats. De eerste twee werksessies werden georganiseerd door respectievelijk de Wereldbank en de RAND Corporation. Dit jaar organiseren de Technische Universiteit Delft, kennisinstituut Deltares, Unesco IHE Institute for Water Education en de Radboud Universiteit, in samenwerking met de Staf Deltacommissaris de werksessie.

In het Deltaprogramma is ervoor gekozen onzekerheden - rond sociaal-economische ontwikkelingen en klimaat - niet uit de weg te gaan maar een expliciete plaats te geven in de besluitvorming. De methode die daarvoor ontwikkeld is heet Adaptief Deltamanagement, "een nuchtere oplossing voor het omgaan met ontwikkelingen waarvan de richting wel duidelijk is maar de snelheid onzeker" (citaat DP 2015).

De toepassing van die methode heeft gerelateerd in 'adaptieve strategieën'. Strategieën kunnen indien nodig worden versneld, er kan overgestapt worden op alternatieve strategieën en voor de lange termijn wordt een aantal opties open gehouden.

Deze 'adaptieve benadering' vindt internationaal veel weerklank, ook buiten het domein van klimaatadaptatie. In Delft komt begin november een 70-tal wetenschappelijke experts en ervaringsdeskundigen van over de hele wereld bijeen om van gedachte te wisselen over deze en andere manieren om met onzekerheid om te gaan.

Namens het Deltaprogramma zal Pieter Bloemen toelichten wat de 'lessons learnt' zijn van de adaptieve benadering in het Deltaprogramma, en welke inhoudelijke uitdagingen hij voor de toekomst ziet.