Film 'Holland: natuur in de delta' in première

Na het succes van de natuurfilm 'De Nieuwe Wildernis' ging van dezelfde makers op 21 september een nieuwe natuurfilm over Nederland in première: 'Holland: natuur in de delta'. Tijdens het symposium dat vooraf ging aan de première sprak de deltacommissaris in een tweegesprek met de directeur van het Wereld Natuur Fonds over de verbinding tussen natuur en water. “We hebben in het verleden gezien wat er kan gebeuren. Maar veiligheid kan ook met ruimte en natuur worden bevorderd. Waar het kan, herstellen we met het Deltaprogramma het evenwicht tussen veiligheid en natuur. Met honderden maatregelen proberen we de delta veerkrachtiger en robuuster te maken om de extremen van het klimaat op te kunnen vangen”.

Minister Schultz van Haegen van IenM ging tijdens het symposium in op het water- en natuurbewustzijn. “Door het spiegelende oppervlak van water, letterlijk de waterspiegel, is het vaak moeilijk om te zien wat zich onder die oppervlakte allemaal afspeelt. Maar daar gebeurt steeds meer. In de jaren ’70 was het water op veel plekken in Nederland zwart en vies. Maar door milieuwetgeving en innovaties is daar sterke verbetering in gekomen. We zien weer allerlei vissoorten terugkomen die al tijden verdwenen waren. Ik hoop dat mensen door deze film bewuster omgaan met water en natuur.”

Vergroot afbeelding Screenshot uit de film 'Holland natuur in de delta'
Een van de beelden uit de film 'Holland: natuur in de delta'. Bron: Youtube.

De middag werd verder gevuld met gesprekken over ‘Bring in the Dutch’ en creatieve verbindingen tussen natuur en water. ’s Lands bekendste boswachter Arjan Postma bracht in een column een ode aan de hoofdrolspelers van de film: “de zee-arend, de bever, de stekelbaars, het pimpernelblauwtje en de haas – “de cheeta van de polder”.