Internationale belangstelling voor het deltaprogramma
Deltacommissaris Wim Kuijken sprak tijdens de Amsterdam International Water Week de internationale gemeenschap toe tijdens een sessie gericht op het beter beschermen van het stedelijk gebied en adaptieve maatregelen. Steeds vaker zijn er grote overstromingen in het nieuws met betrekking tot het stedelijk gebied. Steden zijn kwetsbaar en vaak onvoldoende voorbereid op de meer extreme weersomstandigheden, waardoor grote groepen mensen gevaar lopen en grote economische en sociale schade kan worden opgelopen bij overstromingen.
De deltacommissaris benadrukte dat er urgent aandacht dient te zijn rond waterveiligheid, zoetwaterbeschikbaarheid en ruimtelijke adaptatie. Hoewel de Nederlandse aanpak goed werkt in Nederland zal het niet als one-size-fits-all kunnen worden geƫxporteerd. Nederland heeft veel expertise in huis en stelt haar kennis graag beschikbaar om andere landen te helpen om een adequate strategie te ontwikkelen. Maatwerk om steden robuust te maken tegen een veranderend klimaat. Oplossingen zijn vaak een combinatie van maatregelen waarbij de vergroening van steden centraal staat om water beter te bergen in de stad (groene daken en minder bestrating) , water beter en sneller te laten infiltreren (aanleg plantsoenen en infiltratietegels) evenals de toenemende hitte in de steden te verminderen. Andere sprekers waren dhr John Batten (directeur Global Water and Global Cities Arcadis), Henk Ovink (Nederlands Watergezant) en een panel met experts uit Polen, VS, NL en de Asian Development Bank.
Tegelijkertijd ontving minister Schultz een delegatie uit Bangladesh onder leiding van de premier, Sheikh Hasina. Daarbij ging ze in op de lange traditie van het Nederlandse waterbeheer en het huidige waterbeleid, met onder andere Ruimte voor de Rivier en Building with Nature.
Daarna presenteerde Jos van Alphen, senior adviseur bij de staf Deltacommissaris, de opzet en uitvoering van het Nederlandse Deltaprogramma, en welke ervaringen daaruit van belang kunnen zijn voor Bangladesh. Hij ging daarbij in op het hanteren van een risicobenadering, het ontwikkelen van adaptieve strategieƫn, een multigovernance werkwijze, institutionele aspecten en het tijdig voorbereiden op de uitvoering.
Afgesloten werd met een presentatie van de heer Islam ( ministry of Planning) en de heer De Heer (Teamleader) over het in ontwikkeling zijnde Bangladesh Deltaplan 2100. Alle sprekers benadrukten het belang van samenwerking en de inbreng van Nederlandse kennis en ervaring.
Tijdens het Deltacongres (5 november) wordt een programmaonderdeel georganiseerd waar ook deelnemers van de AIWW zijn uitgenodigd om deel te nemen. Hier wordt de klemtoon wordt gelegd op watergovernance.