Deltacommissaris juicht innovatieve dijkverbetering toe
"Het resultaat wat hier geboekt is laat zien hoe een eigentijdse overheid kan werken, samen verenigd op een maatschappelijke vraag. Dit was toen ik hier 5 jaar geleden was nog niet de standaard. Inmiddels werken we in het Deltaprogramma heel goed samen, ook met maatschappelijke partijen. Zo ook hier. Deze 12 kilometer dijk biedt veel inspiratie voor binnen -en buitenland op het gebied van innovaties en koppelen van diverse functies, zoals economie, natuur en duurzaamheid. De veiligheid en de leefbaarheid staan daarbij centraal", aldus deltacommissaris Wim Kuijken, die aanwezig was bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst dijkverbeteringsproject. Kuijken bestempelde het project symbolisch "Deltaproof".
Het waterschap Noorderzijlvest gaat de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl versneld verbeteren. De dijk is nu nog voldoende sterk, maar voldoet niet geheel aan de wettelijke normen. Het waterschap wil ook in de toekomst de veiligheid blijven garanderen. Daarom wordt de dijk over een lengte van 12 kilometer hoger, breder en aardbevingsbestendig. Noorderzijlvest werkt nauw samen met de provincie Groningen, de gemeenten Delfzijl en Eemsmond en belangengroepen om tegelijkertijd meerwaarde in de regio te realiseren voor de economie, de landbouw, de recreatie en de natuur. De genoemde overheden tekenden hiervoor samenwerkingsovereenkomsten. Hiermee komt de realisatie van koppelprojecten in een stroomversnelling.
Gestimuleerd vanuit het Rijk ontwikkelen overheden nieuwe dijkconcepten. Steeds meer waterschappen gaan waterveiligheid verbinden met andere functies en passen innovatieve dijkconcepten toe. In Groningen werken de provincie en het waterschap samen aan het concept ‘Dubbele dijk’, waar tussen twee dijken een zone ontstaat van circa 50 hectare met mogelijkheden voor natuurontwikkeling en innovatieve landbouw (zilte teelt). Ook word er gewerkt aan de ‘Rijke dijk’. Bij dit concept worden aan de zeezijde van de dijk maatregelen getroffen voor de natuur om zich te ontwikkelen. Zo komen er hoogwatervluchtplaatsen voor vogels en palen die groei van mosselbanken stimuleren. Ook komt er een vogelbroedeiland voor Noordse sternen en andere vogelsoorten.
De start van de werkzaamheden staat gepland in het najaar van 2016. Werkzaamheden aan de kruin en de zeezijde van de dijk vinden alleen in het zomerseizoen plaats. In de wintermaanden is er verhoogde kans op storm en hoog water. De veiligheid van de inwoners staat ook tijdens de uitvoering voorop.