Deltacommissaris spreekt VN delegatie toe over klimaatadaptatie

In het kader van een bezoekende delegatie van permanente vertegenwoordigers van de Verenigde Naties aan Nederland, heeft de Deltacommissaris op 22 januari de delta-aanpak toegelicht en in de etalage gezet. Het betreft Permanente Vertegenwoordigers van de Small Island Development States, landen uit de group of Friends of Water, Seas and Oceans, landen die aan het water liggen en een aantal landen die met watertekort te kampen hebben.

Het bezoek staat in het teken van Water, Seas and Oceans. Een belangrijk thema van deze bijeenkomst is de toenemende waterproblematiek in de wereld. In dat kader werd een bezoek gebracht aan Rotterdam en specifiek ingegaan op hedendaagse wateruitdagingen en de unieke aanpak die het Deltaprogramma heeft ontwikkeld.

Het event werd georganiseerd in het drijvend paviljoen, een toepasselijke locatie om het leven op en met water te demonstreren. De deltacommissaris heeft de preventieve aanpak toegelicht waar Nederland voor staat in de komende decennia. Ook werden presentaties gegeven door watergezant Henk Ovink over de urgentie rondom de mondiale waterproblematiek, evenals een presentatie over de innovatieve aanpak van de stad Rotterdam door Arnoud Molenaar.

In het kader van de Sustainable Development Goals die door de VN recent zijn aangenomen, is Nederland een belangrijke kennisdrager om in partnerschap met andere landen en (multilaterale) organisaties bij te dragen aan grotere weerbaarheid tegen overstromingen en droogte. Het Deltaprogramma bevat belangrijke bouwstenen (verwoord in de Dutch Delta Approach) die andere landen kunnen inspireren in het opstellen van hun eigen klimaatadaptatie strategie.