Adviescommissie Water en deltacommissaris bezoeken Utrecht

In Utrecht gebeurt veel op het gebied van stadsontwikkeling. De aanpak van het stationsgebied en het water terugbrengen in de stad door het opnieuw ‘vullen’ van de Utrechtse Singel zijn daar goede voorbeelden van. Een van de thema’s van de Adviescommissie Water (AcW) is Water en Ruimte in de praktijk, een goede reden dus voor een werkbezoek. Hierbij speelde de aanwezigheid van de deltacommissaris ook een belangrijke rol, omdat de steden niet alleen te maken hebben met het verbinden van water en ruimte, maar ook met klimaatadaptatie. Voorafgaand aan het jaarlijks gesprek tussen de AcW en de deltacommissaris vond het gezamenlijke werkbezoek plaats. Wethouder Kees Geldof en wethouder Victor Everhardt van gemeente Utrecht deelden praktijkervaringen over de kansen en belemmeringen voor water en ruimte in de stad. Dijkgraaf Patrick Poelman van Stichtse Rijnlanden verzorgde een toelichting over de rol van het waterschap.

De AcW geeft onafhankelijk advies aan de minister van Infrastructuur en Milieu over waterveiligheid, waterkwaliteit en drinkwater.

Vergroot afbeelding De Adviescommissie Water en de deltacommissaris krijgen uitleg over hoe Utrecht water inpast in stedelijke vernieuwing, zoals hier in het Stationsgebied.
De Adviescommissie Water en de deltacommissaris krijgen uitleg over hoe Utrecht water inpast in stedelijke vernieuwing, zoals hier in het Stationsgebied.

Water en Ruimte in de praktijk

Water en ruimtelijke ordening zijn nauw verbonden. Niet alleen door het ruimtelijk inpassen van waterstaatskundige werken en het meekoppelen van (ruimtelijke) opgaven met de wateropgaven, maar ook het rekening houden met water in de ruimtelijke ordening van het stedelijke en landelijk gebied. De beleidsvoornemens hiervoor zijn duidelijke geformuleerd, en terug te zien in bijvoorbeeld het programma Ruimte voor de Rivier (dubbeldoelstelling waterveiligheid en ruimtelijke kwaliteit) en het eerste Nationaal Waterplan (meerlaagsveiligheid). In de praktijk is het echter nog altijd niet vanzelfsprekend dat water en ruimte goed samengaan. Daarnaast geeft de toenemende aandacht voor klimaatadaptatie een extra dimensie aan deze opgave.

Deltabeslissing

De laatste jaren is het besef toegenomen dat het verder versterken van de samenhang tussen water en ruimte noodzakelijk is om wateropgaven aan te pakken. In de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie hebben overheden daarom samen de ambitie vastgelegd dat Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust is ingericht. Daarvoor is het nodig dat uiterlijk in 2020 klimaatadaptief wordt gehandeld. In het tweede Nationaal Waterplan (2015) is de ambitie opgenomen dat iedereen waterbewust werkt aan de inrichting van Nederland zodat onze delta op een betaalbare manier veilig, klimaatbestendig en aantrekkelijk blijft.

De AcW zal een advies geven aan de hand van voorbeelden uit de praktijk en de lessen die daaruit getrokken kunnen worden.