City Deal voor klimaatbestendige steden

De steden Den Haag, Dordrecht, Gouda, Rotterdam en Zwolle hebben het voortouw genomen voor het opstellen van een City Deal Klimaatadaptatie. Als onderdeel van de Agenda Stad hebben deze vijf steden, drie waterschappen (HHSK, WSDOD, HHD) en het ministerie van IenM samen met zeven (semi)private samenwerkingspartners de City Deal klimaatadaptatie ondertekend. De ondertekening vond plaats tijdens de werkconferentie Waterveilig en klimaatbestendig bouwen, wonen en leven in Zwolle.

Bij het opstellen van de City Deal is het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie nauw betrokken geweest. De afspraak van de partijen van de City Deal om de komende vier jaar nauw met elkaar samen te werken om zowel op nationaal als internationaal niveau hun aanpak voor het klimaatbestendig inrichten van de stedelijke omgeving te versterken, past prima binnen de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie, waarin overheden hebben vastgelegd uiterlijk in 2020 klimaatbestendig en waterrobuust te handelen bij de ruimtelijke (her)inrichting. Ook het gezamenlijk zoeken naar innovatie en praktijkgericht leren sluit daar goed bij aan.

In de komende maanden zullen de partners van de City Deal klimaatadaptatie gezamenlijk verder onderzoeken wie wat oppakt en welke projecten voor concrete ondersteuning waar voorgedragen worden. Te verwachten valt dat een deel van de projecten bij het programma Ruimtelijke Adaptatie voorgedragen wordt voor ondersteuning uit het Stimuleringsprogramma.

Uiteindelijk werden zeventien handtekeningen onder City Deal klimaatadaptatie gezet. Dit kunnen er meer worden, omdat de City Deal klimaatadaptatie open staat voor andere partijen (gemeenten, waterschappen, andere overheden, bedrijven, organisaties) om ook te ondertekenen.

Zie voor meer informatie het bericht op Rijksoverheid.nl.