Volop energie op Landelijke Kustdag

Onder het motto “Schep ruimte voor innovatie” kwamen op 13 april ruim 150 betrokkenen naar de Landelijke Kustdag in Breskens. Daar lieten zij zich onder andere inspireren door het innovatieve lokale project “Waterdunen” waar een waterveiligheidsopgave wordt gecombineerd met de aanleg van een natuur- en recreatiegebied.

Deltacommissaris Wim Kuijken opende, samen met Cees Loggen (voorzitter LOK en gedeputeerde water provincie Noord-Holland) de dag: “Goed om bij de ‘kustcommunity’ te zijn, want de kust is zeer belangrijk voor de Hoogwaterbescherming van onze laaggelegen Delta. En daar werken we in het Deltaprogramma samen aan. De kust is meer dan alleen een primaire waterkering. We werken aan een veilige kust, maar ook aan een economisch vitale en landschappelijk aantrekkelijke kust. Het Deltaprogramma bracht de kustregio samen en nu is de kustregio aan zet om deze opgave uit te voeren. Voor het Landelijk Overleg Kust (LOK) ligt een mooie uitdaging om hier – samen met alle betrokkenen – aan te werken.

Na een aantal plenaire lezingen gingen de deelnemers in verschillende workshops op locatie met elkaar de diepte in over onderwerpen als dynamisch kustbeheer en innovatieve strandbebouwing. Geert Jan Zweegman, programmamanager Kust, sprak van een dag vol energie: “Zoveel deelnemers, van kustgemeenten tot ondernemers en van provincies tot zelfs enkele Belgische collega’s, maken duidelijk dat de kustcommunity leeft. Er gebeurt ongelofelijk veel langs de kust en iedereen kan van elkaar leren. Ik hoop dat de energie die ik vandaag heb gezien, leidt tot mooie nieuwe contacten en waardevolle samenwerking tussen deelnemers”.