Gebiedsconferentie Rijnmond-Drechtsteden: uitvoering voorkeurstrategie op stoom
Op 18 april kwamen ruim 130 betrokkenen naar de Gebiedsconferentie van Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden in Dordrecht. De conferentie markeert ruim anderhalf jaar werken aan de uitvoering van de voorkeursstrategie Rijnmond-Drechtsteden, die samen met de regionale partners in dit gebied is opgesteld en in het Deltaprogramma 2015 is vastgesteld.
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, voorzitter van het Bestuurlijk Gebiedsoverleg Rijnmond-Drechtsteden, opende de conferentie. Hierbij riep hij op om voortdurend aandacht te houden voor waterbewustzijn, niet alleen bij bestuurders, maar ook bij bewoners.
Vervolgens gaven de leden van het Gebiedsoverleg een pitch die in ging op het belang van vroegtijdig opgaven aan elkaar verbinden en elkaar blijven opzoeken.
De deelnemers aan de conferentie konden zich via vijf deelsessies, met als thema ‘meerlaagsveiligheid’, ‘verder kijken dan de dijken’, ‘waterveiligheid in buitendijks gebied’, ‘derde laag’ en ‘de fase na de pilot’ verder laten informeren en meedenken over de te nemen stappen voor de toekomst.
De deltacommissaris en burgemeester Aboutaleb sloten de dag af in een inspirerend vraaggesprek onder ander gevoed door de deelnemers aan de conferentie. "Rijnmond Drechtsteden is een fascinerend gebied waar veel aan de hand is: verzilting, waterveiligheid en wateroverlast. Rivier en zee komen hier samen. Hier worden de zaken goed opgepikt met veel energie, maar we moeten wel tempo blijven maken om problemen voor te blijven. Hier, onder regie van burgemeester Aboutaleb, en nationaal onder mijn regie", aldus deltacommissaris Wim Kuijken.
Over het plan-Sluizen zei de deltacommissaris dat dit prima past in de voorkeursstrategie van het gebied, omdat deze de opties voor een open of gesloten Waterweg op langere termijn open houdt. In 2040, bij de afwegingen over de toekomst van de Maeslandtkering of zoveel eerder als nodig door bijvoorbeeld een onverwacht snelle zeespiegelstijging, kan dit plan serieus onderdeel worden van de te maken keuzen. Nu is zo'n grote systeem-ingreep niet nodig.
Ina Konterman, programmamanager Rijnmond-Drechtsteden, was na afloop erg tevreden: “Het achterliggende doel van de conferentie - elkaar informeren en ontmoeten, meedenken, aanhaken en jezelf verbinden aan het vervolg - is zeker gelukt. Dit geeft een goede basis om samen te blijven werken aan de waterveiligheid en de beschikbaarheid van zoetwater in dit drukbevolkt en economisch belangrijk gebied”.