Druk bezocht symposium Waterveiligheid, de geschiedenis als drager van de toekomst

Deltacommissaris Wim Kuijken opende  op 20 april het symposium ter ere van het  lustrum van de Stichting Schilthuisfonds en de Vereniging voor Waterstaatsgeschiedenis. Het thema was: Waterveiligheid, de geschiedenis als drager van de toekomst. Het symposium werd gehouden in het Fort Vechten waar het nieuwe Waterliniemuseum in is gevestigd. Ongeveer 130 aanwezigen uit de waterwereld en andere geïnteresseerden lieten zich op deze historische plek informeren door inspirerende sprekers, zoals de hoogleraren Petra van Dam, Marleen van Rijswick en Remco Nehmelmann.

De deltacommissaris gaf in zijn speech een kijkje in de historie en het ontstaan van het Deltaprogramma en maakte de doorvertaling naar het hier en nu, en het belang van voorbereid zijn op de toekomst. “De (bijna) rampen uit de vorige eeuw hebben met elkaar gemeen dat de zwaktes van de dijken en de programma’s en ideeën voor oplossingen in alle gevallen op de plank lagen, maar vanwege onvoldoende prioriteit of beschikbaar budget was voor de uitvoering eerst een ramp nodig. Harde en pijnlijke lessen. Tijdens mijn bezoek aan het Zuiderzeemuseum eerder deze week heb ik al die plannen ook echt op de plank zien liggen. Heel indrukwekkend! In het Deltaprogramma werken we aan het voorkomen van een ramp. We hebben ons georganiseerd om een probleem op te lossen, dat doen we vervolgens met alle betrokkenen, bewoners spelen daar een heel belangrijke rol in. Dat zien we nu bijvoorbeeld in Marken, waar de overheden samen met bewoners op zoek gaan naar de beste oplossing voor het waterveiligheidsprobleem daar.”

Ook het belang van flexibel zijn en in kunnen spelen op omstandigheden die veranderen werd benadrukt. “Om dit proces inhoudelijk te voeden gebruiken we binnen het Deltaprogramma de systematiek van meten, weten en vervolgens handelen. Daarbij maken we gebruik van alle monitoring die al door verschillende partijen plaatsvindt, brengen dat samen en analyseren en beoordelen dat. Met deze adaptieve aanpak kunnen op termijn ook lokale maatregelen worden meegekoppeld met de uitvoering van bijvoorbeeld waterveiligheidsmaatregelen. Zo wordt meerwaarde gecreëerd”,  aldus Wim Kuijken