Stuurgroep Deltaprogramma bespreekt voortgang DP2017

Ter voorbereiding op het Deltaprogramma 2017 kwam de Stuurgroep Deltaprogramma op 21 april bij elkaar om de voortgang van de uitwerking en de uitvoering te bespreken. De stuurgroep heeft ook de opzet van het Deltacongres besproken. Hieronder volgen een paar highlights.

Deltabeslissingen

De wettelijke verankering van de Deltabeslissing waterveiligheid ligt op schema. Sinds 23 maart ligt het wetsvoorstel nieuwe normering primaire waterkeringen  bij de Tweede Kamer. Het Rijk werkt nu in samenspraak met beheerders en experts de bijhorende regeling ‘Wettelijk beoordelingsinstrumentarium’ (WBI) uit.  Belangrijk is om het technisch oordeel met behulp van het WBI en beheerdersoordeel samen te laten komen.

De Unie van Waterschappen heeft het initiatief genomen tot een tijdelijke commissie wateroverlast. Door de meest recente KNMI-scenario’s blijkt dat het klimaat al sterker is veranderd dan waar bij het vaststellen van de wateroverlastnormen (huidige NBW-normen) van is uitgegaan. Hiermee is het inzicht ontstaan dat de wateroverlastopgave groter is dan eerder is voorzien. De tijdelijke commissie kijkt naar het herijken van de vigerende wateroverlastnormen. Verkend wordt wie van de andere overheden (provincies en gemeenten) kan deelnemen aan deze commissie. De commissie zal aan het Bestuurlijk Platform Ruimtelijke Adaptatie en de Unie van Waterschappen rapporteren. In zijn algemeenheid is de Stuurgroep van mening dat het thema Ruimtelijke Adaptatie in het Deltaprogramma zwaarder aangezet moet worden; wateroverlast is een toenemend probleem waarvan ook de economische effecten omvangrijk kunnen zijn.

Voor de uitvoering van de deltabeslissing Zoetwater is de term ‘voorzieningniveau’ vangen door de gemakkelijker te begrijpen term ‘waterbeschikbaarheid’. De inhoud blijft hetzelfde. De Stuurgroep heeft geconstateerd dat de uitvoering van de Zoetwater afspraken in het algemeen goed loopt. Het Bestuurlijk Platform Zoetwater heeft afgelopen januari afgesproken om de voortgang van waterbeschikbaarheid wordt gevolgd aan de hand van ijkmomenten. De resultaten daarvan vormen, samen met de ervaringen in de pilots, de input voor de midterm review in 2018. De ijkmomenten worden vastgelegd in de plannen van aanpak voor waterbeschikbaarheid van de zoetwaterregio’s.

Systematiek Meten, weten, handelen

In Deltaprogramma 2016 zijn de hoofdlijnen beschreven van de systematiek waarmee we in het Deltaprogramma de vinger aan de pols houden in het kader van adaptief deltamanagement: de systematiek van Meten Weten Handelen (MWH). Inmiddels is een eerste uitwerking van de systematiek gemaakt. De Stuurgroep besprak het voorstel om naast het jaarlijks bepalen van de voortgang (op schema) ook periodiek bijvoorbeeld een keer in de zes jaar stil te staan of de koers van het Deltaprogramma herijking nodig heeft (op koers). Op basis van zo’n herijking  zou bepaald kunnen worden of de voorkeursstrategieën herbevestigd kunnen worden of aanpassing nodig hebben. Dit wordt nader uitgewerkt.

Evalatie pilots meerlaagsveiligheid

De stuurgroep besprak de conclusies en aanbevelingen van het evaluatierapport ‘Die het water deert, die het water keert van de Erasmus Universiteit. In deze evaluatie zijn de opbrengst en lessen uit de pilots meerlaagsveiligheid verwoord. De stuurgroep herkende de conclusies en aanbevelingen van het rapporten en is van mening dat de bevindingen zeer bruikbaar zijn voor het toepassen van meerlaagsveiligheid in de gebieden. Onderkend werd dat met meerlaagsveiligheid verder normverhoging kan worden voorkomen, in laag 2 van meerlaagsveiligheid - ruimtelijke inrichting om de gevolgen van een eventuele overstroming te beperken- goede keuzes te maken. De samenhang met de Omgevingsvisies op alle schaalniveaus is hierbij van groot belang. De stuurgroep wil in de vergadering van 9 juni doorpraten over dit onderwerp.

Advies overlegorgaan Infrastructuur en Milieu

Zoals bij elke stuurgroepvergadering heeft het overlegorgaan Infrastructuur en Milieu ook deze keer de stuurgroep over de voortgang geadviseerd. Het OIM heeft onder andere het in stand houden van een sterke organisatie die binnen het Deltaprogramma nationale regie houdt op het gebied van waterveiligheid en zoetwater benadrukt. Dit ten behoeve van voortgang, samenhang en eenvormigheid. Het advies en de concept reactie van de deltacommissaris zijn besproken. De reactie wordt zo spoedig mogelijk na de stuurgroep verzonden.

Deltacongres 3 november 2016

De Stuurgroep heeft afgesproken dat net als vorig jaar de partners ieder een van de parallelsessies over waterveiligheid, zoetwater, ruimtelijke adaptatie en watergovernance adopteren en voorbereiden. Aansluitend bij de uitvoeringfase van het Deltaprogramma zal het congres meer ruimte bieden om te leren van elkaar en de betrokkenheid en rol van maatschappelijke organisaties, burgers en bedrijfsleven – via de Topsector Water -  in deze fase meer aan bod komen.