Deltacommissaris op bezoek bij Waterschap Vechtstromen
Op 26 mei was de deltacommissaris op bezoek bij Waterschap Vechtstromen op uitnodiging van Stefan Kuks, de dijkgraaf. Dit bezoek zoomde in op de KlimaatActieve Stedenband (KAS) Twente. Tijdens dit bezoek zijn twee projecten – de Doorbraak en het Kristalbad – bezocht. Deze projecten zijn onderdeel van KAS Twente en van de Living Lab die wordt ondersteund door het deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. Deze twee imposante projecten tonen aan dat er ook in de ‘hoge delta’ flink wordt geïnvesteerd in ruimtelijke adaptatie.
Het werkbezoek startte in het kantoor van het waterschap, met een toelichting door Stefan Kuks op het beheergebied van het waterschap, de opgaven van het Deltaprogramma en de problematiek rondom wateroverlast.
Vervolgens stond een veldbezoek aan De Doorbraak op de agenda. De Doorbraak is een 13 kilometer lange, nieuw gegraven watergang in het buitengebied rond Almelo. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan deze watergang, die zorgt voor droge voeten in Almelo en voor een ecologische verbinding tussen Twente en Sallandse Heuvelrug. Meer informatie staat op de website van De Doorbraak.
Vervolgens werd het Kristalbad bezocht, een 40 hectare groot retentiegebied in het overgangsgebied tussen het bovenstrooms gelegen Enschede en het benedenstrooms gelegen Hengelo. In dit gebied wordt zo’n 187.000 kubieke meter extra waterberging gerealiseerd met het oog op de toenemende aanvoer van regenwater bij extreme neerslag. Deze waterberging wordt gecombineerd met waterzuivering, recreatie en een ecologische verbindingszone. Het biologisch zuiveren van water, afkomstig uit de rioolwaterzuivering (effluent) is op deze schaal in Nederland uniek.
Het werkbezoek werd afgesloten bij de Universiteit Twente. Hier werd geconstateerd dat het creëren van ruimte voor water in Hoog Nederland, vooral rondom de steden, nodig is om wateroverlast in de steden tegen te gaan en op deze manier te zorgen voor klimaatadaptatie. Ook was de conclusie dat het ‘gedeeld eigenaarschap’ hierbij essentieel is. “Bij KAS Twente staat het besef centraal dat we het spel in het gebied anders moeten spelen, dat we anders helemaal niets zullen bereiken. Geen van de partijen kan het nog alleen, alleen door samen te werken, de maatschappij te betrekken en flexibel mee te bewegen met mogelijkheden en kansen, kan vooruitgang worden gemaakt.”