Verenigd Koninkrijk geïnteresseerd in Nederlandse wateraanpak
Wateroverlast komt steeds frequenter voor als gevolg van extreme regenbuien. Het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen jaren diverse keren hard getroffen door overstromingen. Recent hebben de overstromingen in Noord Engeland veel schade veroorzaakt. Dit heeft de Engelse overheid aan het denken gezet welke maatregelen mogelijk zijn om dit in de toekomst te voorkomen.
Om die reden bracht de Parlementaire Commissie voor Milieu, Voedsel en Rurale Zaken (EFRA) van 7 tot 9 juni een bezoek aan ons land om de Nederlandse preventieve aanpak te bestuderen. In december 2015 werd Noord Engeland hard getroffen door extreem hoge waterstanden in de rivieren die met name in de graafschap Lancashire tot grote schade leidden en waar wel 10.000 mensen geëvacueerd moesten worden. In 2014 werd Sommerset al hard getroffen door overstromingen.
Als gevolg van de recente overstromingen is een parlementaire enquête opgesteld in het Verenigd Koninkrijk, met als doel om onderzoek te doen naar het voorkomen van verdere overstromingen in de toekomst. Het idee is om ook lessen te leren. De Nederlandse aanpak is daar een belangrijk onderdeel van. Een lange termijn strategie op nationaal niveau lijkt een eerste stap te zijn.
Op 9 juni heeft deltacommissaris Wim Kuijken de delegatie ontvangen en de Nederlandse aanpak toegelicht. Andere Nederlandse partijen die deelnamen aan de ontvangst waren de Unie van Waterschappen, vertegenwoordigd door bestuurslid Hein Pieper, en Rijkswaterstaat (Bart Vonk). De Britse delegatie werd geleid door parlementariër Neil Parish. De delegatie, bestaande uit 8 parlementariërs uit verschillende gebieden van het Verenigd Koninkrijk, hebben interesse getoond in de aanpak ‘ruimte voor de rivier’, ruimtelijke adaptatie, adaptief omgaan met overstromingsrisico’s, financiering en het bestuurlijk borgen van een lange termijn strategie.
De delegatie heeft aangegeven de samenwerking met Nederland verder te willen intensiveren. Kennis vanuit het Deltaprogramma, de Waterschappen en Rijkswaterstaat zal hiervoor beschikbaar worden gesteld. Neil Parish sloot de bijeenkomst af met de vraag of de deltacommissaris bereid zou zijn om zijn overtuigende betoog ook in Londen voor het voetlicht te brengen.