Werkbezoek aan Rivierklimaatpark IJsselpoort

Op maandag 27 juni verwelkomden de gedeputeerden Josan Meijers en Jan Jacob van Dijk van de provincie Gelderland de deltacommissaris en zijn directeur bij het Rivierklimaatpark IJsselpoort. Dit deden ze mede namens de andere partijen die betrokken zijn bij het Rivierklimaatpark: Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de gemeenten Arnhem, Rheden, Westervoort en Zevenaar,  Rijkswaterstaat en Waterschap Rijn en IJssel.

Het Rivierklimaatpark IJsselpoort strekt zich uit van de kop van de IJssel tot het dorp Giesbeek. De aaneenschakeling van dijken, bedrijven, spoorwegen en wegen, bruggen en havens maakt dat er weinig ruimte is om de IJssel bij hoge afvoeren een ruimer stroomgebied te geven. Met het Rivierklimaatpark kunnen die mogelijkheden ontstaan. Vereniging Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer startten in 2010 met het opstellen van een gebiedsvisie voor Rivierklimaatpark IJsselpoort. Daarbij werd reeds intensief samengewerkt met de hierboven genoemde gemeenten, provincie en waterschap. De gebiedsvisie voor het Rivierklimaatpark IJsselpoort is in de voorkeursstrategie voor de Rivieren opgenomen. En in het Bestuurlijk Overleg MIRT in november 2015 is besloten een MIRT-verkenning te starten.

Het werkbezoek startte bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Rheden. Daar zijn de deltacommissaris en zijn directeur nader geïnformeerd over de opgaven en belangen. Deze liggen in het Rivierklimaatpark IJsselpoort op het gebied van natuur, water, recreatie en economie en bedrijvigheid en zijn divers, deels overlappend, soms tegenstrijdig en onderling afhankelijk. Dat vraagt om een integrale aanpak, waarbij deze opgaven en belangen goed op elkaar worden afgestemd. Op deze manier kan de opgave van het deltaprogramma in dit gebied worden gecombineerd met het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit.

Vervolgens is per bus het Rivierklimaatpark verkend en hebben de wethouders samen met Natuurmonumenten toegelicht wat er op de verschillende locaties speelt. Zo is onder andere gekeken in het deelgebied Koppenwaard (zie foto), waar plannen zijn voor natuurontwikkeling in combinatie met meer ruimte voor de rivier de IJssel en een betere recreatieve ontsluiting van het gebied.

Tot slot hebben de bestuurders met deltacommissaris en zijn directeur bij de Verzameling in Westervoort verder gesproken over de samenwerking. Het bijzondere van dit project is dat Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer destijds het initiatief voor het Rivierklimaatpark hebben genomen en het project nog steeds dragen. Vanuit dit initiatief is een krachtige en co-creërende samenwerking ontstaan tussen de genoemde organisaties, de provincie en de gemeenten. Dit is een mooi voorbeeld van ‘klimaat inclusieve’ planontwikkeling, gecombineerd met het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het gebied.