Wetsvoorstel nieuwe veiligheidsnormen aangenomen door Tweede Kamer

Na het voorstel voor de deltabeslissing Waterveiligheid in het Deltaprogramma 2015 en  de verankering ervan in het Nationaal Waterplan is een volgende belangrijke stap in de implementatie van het nieuwe waterveiligheidsbeleid genomen. De Tweede Kamer is 7 juli akkoord gegaan met een wetsvoorstel tot wijziging van de Waterwet. Deltacommissaris Wim Kuijken is blij met deze nieuwe mijlpaal.

Binnen het Deltaprogramma is vanaf 2010 gewerkt aan een voorstel voor nieuwe normen binnen een fundamenteel ander waterveiligheidsbeleid. De nieuwe veiligheidsnormen zijn gebaseerd op een risicobenadering. Dit wil zeggen dat bij het bepalen van de hoogte van de norm niet alleen rekening wordt gehouden met de kans dat zich een overstroming voordoet, maar ook met de gevolgen van een mogelijke overstroming, zoals de economische schade of het verlies van mensenlevens. De nieuwe norm wordt uitgedrukt in een overstromingskans. Omdat de gevolgen per locatie kunnen verschillen, is de norm per dijktraject vastgesteld. 

Met de nieuwe normering wordt beoogd dat iedereen die in Nederland achter een primaire waterkering woont, uiterlijk in 2050 een beschermingsniveau heeft van ten minste 10-5 per jaar. Dit wil zeggen dat de kans op overlijden als gevolg van een overstroming voor een individu niet groter mag zijn dan 1 op 100.000 per jaar. In gebieden waar sprake kan zijn van grote groepen slachtoffers, grote economische schade of ernstige schade door uitval van nationale vitale en kwetsbare infrastructuur wordt meer bescherming geboden. 

Aan de ontwikkeling van de nieuwe normen ligt een indrukwekkende studie ten grondslag van een Nederlands consortium, met daarin onder andere Deltares, het Centraal Planbureau, HKV Consultants, Universiteit van Tilburg, TU Delft en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In deze studie is een nieuwe rekenmethode ontwikkeld die is gebruikt voor het berekenen van de economisch optimale bescherming van Nederland tegen overstromingen. Het consortium heeft hiervoor een prestigieuze Amerikaanse prijs - de Franz Edelman Award – gewonnen, die in 2013 tijdens het Vierde Nationaal Deltacongres aan hen is uitgereikt.