Deltacommissaris op bezoek bij Waterschap Hunze en Aa’s
Op 15 september was de deltacommissaris op bezoek bij het waterschap Hunze en Aa’s op uitnodiging van de dijkgraaf Alfred van Hall. Het bezoek zoomde in op de ‘Groene Dollarddijk’, één van de onderdelen van de Project Overstijgende Verkenning (POV) Waddenzeedijken. Hierbij wordt onder andere via nieuwe dijkconcepten gezocht naar oplossingen die leiden tot het sneller, beter en goedkoper uitvoeren van de dijkversterkingen binnen dijkring 6 en binnen vergelijkbare dijktrajecten in Nederland.
Het werkbezoek startte aan boord van de MS Westerwolde in Nieuwe Statenzijl met een woord van welkom van Alfred van Hall aan Wim Kuijken en het overige gezelschap. Dit bestond uit Hilbrand Sinnema en Wiebe van de Ploeg (leden van het Dagelijks Bestuur van het waterschap), Harm Küpers, Rombout Jongejans en Jan van der Laan (ambtelijke ondersteuning van het waterschap), Bert Middel (dijkgraaf waterschap Noorderzijlvest), Ruud de Jong (programmamanager DP Waddengebied) en Lilianne van Sprundel (staf dc). Vervolgens voer het gezelschap door de sluizen de Dollard op, richting de Ems. Onderweg was volop gelegenheid voor korte inhoudelijke toelichtingen, onderlinge kennismaking en om bij te praten over de zaken die in dit gebied en in het Deltaprogramma spelen, onder ander over de Groene Dollardijk en de zogenaamde Kleirijperij.
Bij de Groene Dollarddijk wordt de waterveiligheid gekoppeld aan de verbetering van de kwaliteit van het Eems-Dollard estuarium en wordt gezocht naar innovatieve oplossingen. Voor de aanleg van deze dijk is heel veel klei nodig die het waterschap lokaal wil gaan winnen. Dit bespaart vele duizenden vrachtwagenritten. Dit betreft klei uit de kwelders, klei gemaakt van slib uit de polder Breebaart en klei gemaakt van zout baggerslib uit de haven van Delfzijl. Hiervoor wordt het project Kleirijperij gestart waarbij in twee depots de optimale methode wordt onderzocht om van slib klei te maken. De Kleirijperij is een samenwerking van waterschap Hunze en Aa’s, Rijkswaterstaat, Groningen Seaports, provincie Groningen, Groninger Landschap en Stichting Ecoshape. Het gebruik van baggerslib als bron voor dijkenklei sluit perfect aan op de doelstelling om de vertroebeling van Eems-Dollard te verminderen. Vanaf 2022 moet er jaarlijks 1 miljoen ton slib uit de Eems-Dollard worden onttrokken. Hiervoor dient een (economisch rendabele) bestemming te worden gevonden en dijkenklei is daarbij een kansrijke optie.
Bert Middel gaf nog een toelichting op de relatie met de dijkversterkingsopgave Eemshaven-Delfzijl, waar een ‘Rijke Dijk’ en een ‘Dubbele Dijk’ - ook onderdeel van de POV Waddenzeedijken - worden uitgewerkt.
Het werkbezoek werd afgesloten bij het havenstandje Ditzu, in Duitsland. Hier heeft de Deltacommissaris Alfred van Hall hartelijk bedankt voor het werkbezoek en alle aanwezigen voor de ontspannen manier van elkaar informeren over de opgaven van het Deltaprogramma in het Waddengebied. De conclusie dat alle partijen elkaar daarbij nodig blijven hebben, werd door alle aanwezigen ondersteund.