Deltacommissaris spreekt op bestuurlijke conferentie meerlaagsveiligheid

Op woensdagavond 28 september nam de Deltacommissaris deel aan de bestuurlijke conferentie meerlaagsveiligheid, georganiseerd door de Veiligheidsregio Utrecht en Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. Vrijwel alle overheden in de regio Utrecht met een rol in de waterveiligheid waren vertegenwoordigd, waaronder 21 burgemeesters en 2 dijkgraven.

De deelnemers werden welkom geheten door de heer Van Zanen (voorzitter Veiligheidsregio, tevens burgemeester van Utrecht) en de heer Poelmann (dijkgraaf Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden). Daarna gaf de Deltacommissaris een toelichting op de noodzaak van het deltaprogramma en de meerlaagsveiligheidbenadering voor het realiseren van een klimaatbestendige waterveiligheid. De directeur van de VRU Peter Bos informeerde daarna de aanwezigen over wat de overstromingsdreiging in deze regio concreet betekent, en hoe de VRU zich daarop voorbereidt. Daarna spraken de 45 aanwezigen in drie ronden over wat de meerlaagsveiligheidbenadering betekent voor ieders eigen verzorgingsgebied ( inclusief de vitale en kwetsbare voorzieningen), welke kennis daarvoor nodig is, hoe een waterbestendige inrichting op de ruimtelijke agenda's kan komen, hoe de risico-communicatie naar burgers en bedrijven verbeterd kan worden en hoe de functionele samenwerking verder geprofessionaliseerd kan worden.

Daarmee was deze bijeenkomst een unieke gelegenheid om het waterbewustzijn op een breed bestuurlijk niveau te versterken en gezamenlijk met de meerlaagsveiligheidbenadering aan de slag te gaan. Een voorbeeld dat navolging verdient. Voor de follow up in Utrecht is inmiddels een stuurgroep ingesteld met bestuurlijke ambassadeurs, onder leiding van dhr. Van Domburg, burgemeester van IJsselstein.