Vijf Vragen Aan | Bert Boerman, Gedeputeerde provincie Overijssel
Een vaste rubriek in de Update: ‘Vijf Vragen Aan’ een collega binnen of verbonden aan het Deltaprogramma (Rijn). Heb je een suggestie wie we voor één van de volgende Updates kunnen interviewen? Stuur ons dan een mailtje: deltaprogramma_rijn@gelderland.nl.
In deze Update stellen we vijf vragen aan Bert Boerman, Overijsselse gedeputeerde voor de portefeuille Mobiliteit, Water en Klimaatadaptie.
> Ga terug naar het overzicht van nieuwsberichten en achtergrondartikelen.
- Je bent sinds 2011 gedeputeerde van de provincie Overijssel. Met ‘Water’ als vast dossier in je portefeuille. Wat typeert jou als bestuurder en wat maakt dit dossier zo boeiend?
Als bestuurder in deze mooie provincie zet ik me elke dag in om de samenhang en samenwerking te bevorderen. Dit doe ik gedreven door zorg voor de toekomst en met aandacht voor het verleden en de daarin opgedane ervaringen. Het gaat dus om verder kijken dan de korte termijn en oog hebben voor duurzame oplossingen.
Hierbij stel ik de inhoud voorop en is het soms ook belangrijk én noodzakelijk om buiten de kaders te denken, zonder dat we daarbij de focus op het doel uit het oog verliezen. Samen met onze partners kunnen we de opgaven die er op het gebied van Water zijn integraal aanpakken. Mede door de complexiteit van alle belangen is dit dossier zo boeiend.
- Wat waren de afgelopen acht jaar de belangrijkste ontwikkelingen in het werken aan de rivier?
Het programma ‘Ruimte voor de rivier’ heeft langs de IJssel vanuit de waterveiligheidsopgave grote resultaten gerealiseerd. De IJssel is ruimer geworden door hoogwatergeulen zoals het Reevediep en een dijkverlegging bij Zwolle. Daarnaast is er ook veel bereikt voor de ruimtelijke kwaliteit. We hebben er dus meer mee bereikt dan strikt vanuit waterveiligheid nodig was. En daarmee is het een goede opmaat naar een nog breder programma Integraal Riviermanagement.
- Wat zijn je waterambities voor de komende vier jaar?
Waar de afgelopen jaren vooral de focus lag op hoogwater is er nu ook meer aandacht voor droge perioden met laagwater. Het mooiste is natuurlijk als je bij ruimtelijke adaptatie beide opgaven zinvol met elkaar kan verbinden langs de rivier en ook in het regionale watersysteem.
- Wat betekent water voor jou persoonlijk?
Ik ben opgegroeid aan de IJssel en water vormt een soort rode draad door mijn leven. In mijn directe leefomgeving is de zichtbaarheid van water belangrijk. Water is letterlijk van levensbelang. Het wordt dan ook niet voor niets wel eens de bron van leven genoemd.
Water is tegelijkertijd ook intrigerend. Iets wat altijd in beweging is en toch ook rust kan geven. Je herkent dat misschien wel als je een wandeling maakt langs een rivier of in een boot op het water vaart. Deze mooie kant van leven met en bij het water houd ik me ook voor ogen.
- Begin juli is de bestuurlijke opdracht voor het programma Integraal Riviermanagement (IRM) vastgesteld. Waarom vind jij het belangrijk dat er een apart programma komt voor IRM? We werken immers al jaren integraal aan onze rivieren?
Vanuit een sectorale aanpak hebben we de laatste jaren al veel bereikt door met dubbeldoelstellingen te werken. Hierbij hebben we ook oog voor andere doelen en kijken we naar kansrijke combinaties met andere opgaven. Integraal werken vergt een nieuwe werkwijze. Die moeten we met alle partijen gaan ervaren. Hierbij stellen we de rivier met haar opgaven en mogelijkheden centraal.
Contact
Volg Bert Boerman op Twitter: @BoermanBert. Vragen of suggesties? Neem contact op via e.boerman@overijssel.nl of via het secretariaat: b.lansink@overijssel.nl.
> Ga terug naar het overzicht van nieuwsberichten en achtergrondartikelen.