Vijf Vragen Aan... | Koos Beurskens, programmamanager Deltaprogramma Maas

Een vaste rubriek in de Update: ‘Vijf Vragen Aan’ een collega binnen of verbonden aan het Deltaprogramma Rijn of het Programma Integraal Riviermanagement (IRM). Heb je een suggestie of wens wie we voor één van de volgende Updates kunnen interviewen? Stuur ons dan een mailtje: deltaprogramma_rijn@gelderland.nl.

Vergroot afbeelding
Rechts onderin Koos Beurskens tijdens een excursie in Colombia.

In deze Update stellen we vijf vragen aan Koos Beurskens, programmamanager van het Deltaprogramma Maas.

1. Hoe kijk je terug op de ontwikkelingen langs de Maas van de afgelopen 10 jaar? Wat zijn in jouw ogen de meest belangrijke mijlpalen?

“We hebben een fantastische Maascommunity ontwikkeld die elkaar prima weet te vinden. Er zijn goede analyses voor waterveiligheid gemaakt en de oplossingsrichting is gereed. Er zijn acht verkenningen gestart in 2016, die nu allemaal opstomen naar de planuitwerking en op afzienbare termijn daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden. In al deze projecten vindt een brede integratie met lokale doelen en ambities plaats. Voor het lange-termijn-beleid zijn er voor de Maas belangrijke mijlpalen gerealiseerd in de vorm van een Ruimtelijk Perspectief en de Adaptieve Uitvoeringsstrategie Maas. Samen met het ministerie loopt de zoektocht naar de integratie van doelen en maatregelpakketten op programmaniveau: Integraal Riviermanagement.”

2. Wat verwacht je dat Integraal Riviermanagement (IRM) gaat brengen voor de Maas?

“Integraal Riviermanagement zie ik als de logische verbreding van het rivierenwerk dat de thema’s hoogwaterveiligheid, laagwater/ zoetwaterbeschikbaarheid, bevaarbaarheid, natuur en rivierbeheer meer gelijkwaardig positioneert (in de analyse). In de urgentie en het investeringsvolume zijn het natuurlijk heel verschillende thema’s. Dit maakt het tot een buitengewoon spannende uitdaging. IRM vormt in zekere zin de omgevingsagenda voor de rivier met zijn aanpalende landstroken. Hiermee is IRM ook een stap in de transitie die de Omgevingswet beoogt. Op dit moment wordt gewerkt aan de vulling van het ‘Beeld op de Rivieren’. Dit gezamenlijke en integrale beeld zal de verdere uitwerking van de kansrijke alternatieven faciliteren.”

3. Net zoals in het Rijngebied worden ook langs de Maas in verschillende projecten opgaven integraal aangepakt. Denk aan Meanderende Maas en Ooijen-Wanssem. Welke integrale leerervaringen wil je de Rijncollega’s meegeven? Op welke manier kunnen jullie ervaringen helpen bij het bouwen van aan IRM?

“Ik denk dat we uit deze projecten veel hebben geleerd over het gebruiken van gebiedseigen grond. Het blijkt dat het slim gebruiken van vrijkomende grond bij rivierverruimingen, ten behoeve van de te versterken dijk, van doorslaggevende betekenis is voor het sluitend krijgen van de business case. Dit legt een veel groter gewicht in de schaal dan het gemillimeter over dijkhoogte en vermeden dijkversterkingskosten. De grootste uitdaging is om de continuïteit in de uitvoering op orde te houden in de fase van beleidsontwikkeling voor IRM.”

4. Je bent betrokken bij een uitwisselingprogramma over waterbeheer in het buitenland. Tijdens dit interview was je namens Waterschap Aa en Maas in Colombia. Waarvoor was je daar en hoe helpt je buitenlandervaring bij het aanpakken van de vraagstukken langs de Maas?

“In het kader van de Blue Deal van waterschappen en de ministeries van IenW en Buitenlandse Zaken wordt er veel expertise vanuit de Nederlandse waterschappen ingezet in het buitenland. Uiteraard gaat dit over de inhoudelijke expertise, maar zeker over expertise over hoe het waterwerk georganiseerd kan worden. De governance en de interbestuurlijke samenwerking zijn de domeinen waar ik inbreng op lever. Ook daar speelt de afhankelijkheid tussen rivierbeheerder en regionale overheden aan diezelfde rivier. In Nederland hebben we daar in de afgelopen tien jaar veel ervaring in opgedaan. Hoe geef je bijvoorbeeld invulling aan het begrip gedeeld eigenaarschap? Het werk in Colombia biedt veel reflectie op onze aanpak in Nederland. We hebben wel heel veel in overheidshanden gelegd. Burgers, bedrijven en belangenorganisaties kunnen ook veel voor elkaar krijgen.”

5. Wat betekent water voor jou persoonlijk?

“Water is van levensbelang. Rivieren brengen levensgeluk in het landschap. Bij het woord water denk ik aan iets stoffelijks, een noodzakelijkheid voor het leven. Rivieren met stromend water voegen daar een bijzondere waarde aan toe: belevingswaarde in het landschap. En daar kan ik al wandelend langs de Maas ontzettend van genieten, samen met onze viervoeter.”

> Ga terug naar het overzicht van nieuwsberichten en achtergrondartikelen.