Presentatie Deltaprogramma 2013 door de deltacommissaris
Deltacommissaris Wim Kuijken presenteert het Deltaprogramma 2013.
Een voorstel dat is gemaakt samen met alle betrokken overheden; de waterschappen, de gemeenten, de provincies, Rijkswaterstaat, de ministeries; het Deltaprogramma is van ons allemaal. Want het Deltaprogramma zorgt ervoor dat dit land als de omstandigheden veranderen zoals de zeespiegel, de rivierafvoer, dat we veilig kunnen blijven wonen, dat de economie kan doordraaien en dat we op tijd voorbereid zijn op de nieuwe situatie die ons tegemoet treedt. En dat doen we niet alleen, dat doen we met inbreng van heel veel partijen die ons helpen; LTO, VNO, HISWA, Natuurbeweging, Milieubeweging, IJsselmeervereniging, Waddenvereniging. Ik zal er een paar vergeten maar die zijn heel belangrijk voor ons, naast de kennisinstituten die de kennis aanleveren en het bedrijfsleven die innoveert. En met elkaar zullen wij er voor zorgen dat we jaar na jaar na jaar door het werken aan deze delta ons land veilig en goed op orde houden.
We weten nu wat ons te doen staat voor de toekomst. We hebben geanalyseerd waar het probleem zit, we hebben dit jaar de mogelijke oplossingen gepresenteerd en in de komende jaren gaan we kiezen. Gaan we dus voorstellen maken over keuzes die we moeten doen. Hoe hoog moet het peil van het IJsselmeer zijn in de toekomst om onze watervoorziening op orde te houden? Wat doen we met Rijnmond en Drechtsteden waar de zee hoog is, de rivier hoog kan zijn, waar de rivier ook laag kan zijn en de verzilting toeslaat met het agrarische complex daarachter? Hoe gaan we dat nou aanpakken? Maar ook wat zijn de veiligheidsnormen in dit land? We hebben ze nu maar inmiddels wonen er veel meer mensen en hebben we veel meer economie te beschermen. Gaan we die aanpassen? En zo ja, hoe? En waar? En vervolgens hoe gaan we dan achter de dijken ook de ruimte zo inrichten dat we minder kwetsbaar zijn en de risico’s verminderen, vooral met vitale functies als ziekenhuizen of energiecentrales? En hoe zorgen we dat de rampenbestrijding, uiteindelijk als ‘ie nodig is, klaar staat om te evacueren?
En als laatste gaan we de zoetwaterverdeling, de manier waarop we ons rivierwater verdelen en bij functies voor de economie brengen. Die gaan we onder de loep nemen en kijken hoe we ook in droge perioden dat goed kunnen organiseren, met gebruikers die zuiniger aan kunnen gaan doen en een overheid die zorgt dat de waterberging er is en de verdeling van het water op een manier gebeurt dat we door kunnen met onze economie.
Inmiddels blijkt dat dit verhaal, de aanpak, heel veel internationale belangstelling heeft. Want wij hebben iets bedacht dat vooruitloopt op de toekomst. Niet reageren op een ramp maar proberen die te voorkomen door de toekomst naar voren te halen en daar je adaptieve maatregelen op te nemen zodat je bevolking en je economie beschermd is.
We weten dus dat we maatregelen moeten nemen om dit land veilig te houden en met een goede watervoorziening aan onze nieuwe generaties over te dragen. Dat is de essentie van ons werk en dat doen we nu 3 jaar en we gaan nog heel lang door.