Deltacommissaris brengt werkbezoek aan klimaatadaptief Breda
Deltacommissaris Wim Kuijken heeft op vrijdag 12 mei een werkbezoek aan de stad Breda gebracht. Het werkbezoek stond in het kader van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, dat op Prinsjesdag verschijnt. Breda is een van de gemeenten die voorop loopt op het gebied van klimaatadaptief inrichten, en daarom reden voor de deltacommissaris om een bezoek te brengen.
VOICE-OVER: In het kader van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie dat op Prinsjesdag verschijnt bracht deltacommissaris Wim Kuijken op 12 mei een werkbezoek aan Breda.
(Mensen staan te praten.)
Breda is een van de gemeenten die vooroploopt op het gebied van klimaatadaptief inrichten.
Water.
-Water. Water.
VOICE-OVER: De deltacommissaris werd ontvangen door wethouder Paul de Beer.
Samen openden zij symbolisch de start van de vergroening van de Oude Vest.
(Wim Kuijken:)
Geopend. Geopend.
-Dank je wel.
VOICE-OVER: Het vergroenen is onderdeel van de Impuls Ruimtelijke Adaptatie Breda.
Waarbij veel nadruk wordt gelegd op bewustwording en het combineren van klimaatopgaven met veranderingen in de stad.
PAUL DE BEER: We staan hier op de Oude Vest, heet dat is een heel belangrijk element van onze oude stadsmuren, oude vestingstad, hè.
We hebben daar getracht een groene vest van te maken.
Dus veel meer vergroening toe te passen veel gras, robuust groen, dus niet een cosmetische bomerij maar echt juist ook de beplanting erbij gezocht zodat je hier ook een stukje verkoeling kan zoeken.
Want in de stad, Breda is een historische stad, vrij versteend wordt het steeds warmer.
Dus moeten we eigenlijk ook wel aan de slag met dit soort nieuwe inrichtingen die zorgen dat het veel klimaatbestendiger wordt.
WIM KUIJKEN: Breda pakt het heel systematisch aan en heel planmatig aan.
En dat is heel goed. Het is een relatief versteende omgeving waar we nu zijn en het gemeentebestuur, onder leiding van de wethouder heeft hier hele rigoureuze plannen om, waar het kan, groen toe te voegen de profilering aan te passen van de straten zodat het uiteindelijk veel meer water aankan bij wateroverlast als er weer een enorme regenbui langskomt of als het heel warm wordt, dat het ook verkoeling geeft.
En, ja, dat is de manier waarop gemeenten het moeten doen systematisch, met heel veel verschillende elementen plannen maken om de stad klimaatbestendiger te maken.
MARCEL DALINGHAUS: Het is een grote vooruitgang ten opzichte van de parkeerplaatsen die we hier hebben gehad.
Meer groen in de stad is altijd beter, beter voor de bewoners.
Het geeft wat meer ruimte in het verhaal, het geeft wat meer rust in de binnenstad.
En dat is, denk ik, waar we in deze tijd ook wat meer naar op zoek zijn.
(Aldus Marcel Dalinghaus.)
VOICE-OVER: Vervolgens ging het gezelschap per fiets langs verschillende projecten, zoals de Nieuwe Mark waar ze uitleg kregen over het doortrekken van de huidige haven in de binnenstad om hittestress tegen te gaan en de aantrekkelijkheid van de binnenstad te vergroten.
We moeten echt in Nederland, en dat gaan we ook doen er komt een Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie met Prinsjesdag gaan we systematisch, planmatig de komende decennia want daar zijn we echt wel een tijdje mee bezig, de ruimte zo inrichten dat het de extremen van de natuur, heet en nat, aankan.
(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksoverheid. Het beeld wordt blauw met wit. Beeldtekst: Dit is een productie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Copyright 2017.)
RUSTIGE MUZIEK DIE WEGEBT