‘het Zonnetje’ VPDelta

Elk jaar wordt tijdens het Nationaal Deltacongres het Zonnetje uitgereikt. Dit keer gaat de prijs naar een initiatief waarin de water- en de ruimtelijke opgave op zo’n manier samenkomen dat dit een voorbeeld kan zijn voor anderen. De genomineerden krijgen de kans om hun project voor te stellen. In deze video is VPdelta aan de beurt.

VPdelta is een innovatieprogramma van de TU Delft. Samen met andere kennisinstellingen en publieke partners versnelt het programma kennis over klimaatadaptatie en helpt het innovaties op te schalen. Ondernemers krijgen ondersteuning bij het testen van producten, bijvoorbeeld in proeftuinen zoals Flood Proof Holland en The Green Village. 

In deze video wisselen beelden van de proeftuinen op The Green Village, van de proeftuin Flood proof Holland en van voorbeelden in de praktijk elkaar af. 

Marjan Kreijns, de programmadirecteur van VPdelta, staat buiten rond het TU Delft terein als zij zich richt naar de kijker.

Beeldtekst: Marjan Kreijns, Programmadirecteur VPdelta

MARJAN KREIJNS: "Hier op de TU Delft zijn we natuurlijk wereldberoemd voor de innovaties en de start-ups die hier ontstaan. Maar tien jaar geleden dacht ik: Wat is het toch frappant dat juist in die watersector dat soort innovaties veel minder makkelijk de weg naar de markt vinden. 
En eigenlijk is dat ook wel te verklaren. Je wilt een nieuwe dijk, een innovatieve dijk, alleen gaan toepassen als je zeker weet dat het echt goed werkt. 
Daarom hebben we juist met die waterschappen en die gemeenten de handen ineen geslagen en het VPdeltaprogramma gestart."

Beelden van de proeftuinen op The Green Village en van de proeftuin Flood proof Holland van de TU Delft wisselen elkaar af. Ook wordt getoond hoe deze innovaties toegepast worden in de praktijk. 

Beeldtekst: VPdelta

Sproeiers spuiten water op verschillende soorten bestratingen. 
Beeldtekst: De WaterStraat

Lindsey Schwidder van VPdelta komt aan het woord.

LINDSEY SCHWIDDER: "Ja, we staan hier bij de proeftuin 'De WaterStraat'. Een proeftuin die we samen met het Hoogheemraadschap van Delfland hebben ontwikkeld om allerlei type bestratingen ook te kunnen testen op hoe goed ze ook echt water kunnen vasthouden en water kunnen bergen. 
Kijk, een gemeente of een waterschap gaat niet iets toepassen waarvan ze niet zeker weten: wat levert mij dat nou ook echt op? En doordat we het hier kunnen nabootsen en we het ook echt kunnen monitoren, zorgen wij er ook voor dat die risico's ook verlaagd worden om dit te gaan toepassen."
 
Een grote plexibuis is gevuld met schelpen, dit is een schelpenbuffer. 

Beeldtekst: Zuivering door Schelpen

LINDSEY SCHWIDDER: "Los van dat het steeds belangrijker wordt om regenwater op te vangen, wordt het ook steeds interessanter als we dat water opnieuw kunnen gaan gebruiken. 
En om dat te kunnen doen, moeten we dat regenwater ook zuiveren. Want regenwater is natuurlijk relatief schoon als het uit de lucht komt. Maar zodra het in aanraking komt met oppervlak raakt het toch al snel vervuild. 

Wat we hier zien is een schelpenbuffer. Die schelpen, die houden niet alleen dat water vast, maar die hebben ook een zuiverende capaciteit. Waardoor de waterkwaliteit omhoog gaat en we dat water ook opnieuw kunnen gebruiken. 
Voor bijvoorbeeld het doorspoelen van toiletten of het besproeien van het groen. 

En wat heel mooi is, is dat deze schelpen, nu op grote schaal worden toegepast bij een bedrijventerrein hier in de provincie Zuid-Holland. Daar wordt een nieuw kantoor gebouwd. En daar liggen gigantisch veel van deze schelpen nu in de grond."
 
Ger Pannekoek van EWB neemt op het bedrijventerrein in Zuid-Holland een handvol schelpen.

GER PANNEKOEK: "Nou, dit zijn ze. De schelpen en de mineralen waarmee we het regenwater van het dak van het kantoor, van het dak van de parkeergarage en de terreinverharding hier op het terrein gebruiken om het regenwater te bergen en te zuiveren. 
Zodat het weer veilig hergebruikt kan worden voor het doorspoelen van de wc's, het beregenen van het groendak. Waardoor we totaal geen afvalwater meer hebben op deze locatie. Alles blijft op deze plek."

Lindsey Schwidder van VPdelta opent in de proeftuin Flood proof Holland manueel een waterkering.

Beeldtekst: De Vlotterkering

LINDSEY SCHWIDDER: "Dit is een andere innovatie die we hier testen op deze proeftuin. Dit heet de Vlotterkering. Waar ik nu op sta, moet je je voorstellen, dat is eigenlijk gewoon een straat. Maar aan deze kant, je ziet het al, daar is het water. 
Het gebied hier achter mij wil je beschermen tegen dat opkomende water. Het water stroomt. 
Wat hij doet is dat het moment dat het water hoog genoeg is, gebruikt hij dat water om omhoog te komen. Je ziet al dat hij... Langzaam klapt hij op. Dus hij gebruikt ook echt de kracht van het water om zichzelf omhoog te stuwen en dit gebied droog te houden. 
Dit is hem in het klein en deze wordt op dit moment echt in het groot... in Limburg langs de Maas is deze in aanbouw. Dit is een hele mooie oplossing die je echt integreert in je stedelijk gebied."

Marjan Kreijns, de programmadirecteur van VPdelta, spreekt de kijkers aan. 

MARJAN KREIJNS: "We hebben heel veel innovaties hier op de proeftuin gezien. 
Maar wat nou zo mooi is: we zien ze ook steeds meer terug in de openbare ruimte. En dat is heel erg belangrijk. Klimaatverandering vraagt om innovatieve oplossingen. En we zijn helaas dus ook nog niet klaar. Er moet nog zoveel gebeuren. En daarom gaan we met de VPdeltapartners de komende vier jaar door om nog veel meer innovaties te laten landen in de praktijk."
 
Logo Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Beeldtekst: Meer informatie op deltaprogramma.nl/nationaaldeltacongres/2024/zonnetje