Centraal Holland

Als gevolg van klimaatverandering en een toenemende druk op de ruimte worden de wateropgaven in Centraal Holland, het jongste gebied binnen het Deltaprogramma, steeds urgenter. Om voor waterveiligheid te zorgen, wateroverlast aan te pakken en om over voldoende zoetwater te beschikken, is ruimte nodig. Centraal Holland is dichtbevolkt, ongeveer een kwart van alle nieuwe woningen in Nederland wordt in Centraal Holland gebouwd. Ook bevat het gebied een verscheidenheid aan economische motoren, waaronder Schiphol, Port of Amsterdam en meerdere Greenports. Het Noordzeekanaalgebied is een aanlandplek voor windenergie vanaf zee en wordt een spil in de waterstofproductie en -distributie. Tegelijkertijd liggen in het Groene Hart en de linkerflank van de Utrechtse Heuvelrug grote opgaven op het gebied van drinkwatertekort, natuur en landbouw. De zeespiegel stijgt en de bodem daalt. De grenzen van het watersysteem zijn bereikt. 

De opgave van Centraal Holland is helder: droge voeten en voldoende water voor 4 miljoen mensen in een ruimtelijk-economisch leefbaar gebied, voor nu en later. Dit vraagt om een samenspel tussen het watersysteem en ruimtelijke ordening en inrichting, bij nieuwe ontwikkelingen én in de bestaande omgeving.

Wateropgaven met ruimtelijke impact

De wateropgaven zijn niet langer alleen binnen het watersysteem en door waterbeheerders op te lossen. Wateropgaven en -oplossingen hebben in steeds vaker een ruimtelijke impact. Om daadwerkelijk oplossingen te realiseren, zet Centraal Holland in op fysieke ruimte voor water en een bepalende rol van water voor gebruiksfuncties in de ruimte. Toekomstbestendige oplossingen voor de wateropgaven hebben planologische medewerking nodig van de ruimtelijke partners. 

Op weg naar een waterrobuust en leefbaar Centraal Holland, nu en voorbij 2100

De optelsom van opgaven en ontwikkelingen biedt Centraal Holland de kans om water en ruimte daadwerkelijk met elkaar te verbinden. Zo verbindt het Amsterdam-Rijnkanaal/Noordzeekanaalsysteem vijf verschillende NOVEX-gebieden. Vanwege de urgente opgaven is het belangrijk dat partners uit het Rijk en de regio, uit het ruimtelijk en het waterdomein de handen ineenslaan.

In de herijking van het Deltaprogramma kijken we naar samenhang met de thema’s zoetwater, ruimtelijke adaptatie en waterveiligheid en de gebieden IJsselmeergebied, Rijnmond-Drechtsteden, Kust en Rivieren. Binnen Centraal Holland is er verbinding met ruimtelijke trajecten zoals de Provinciale Programma’s Landelijk Gebied (PPLG’s), NOVEX-ontwikkelperspectieven en Ruimtelijke Voorstellen van de provincies. Voor het borgen van samenhang en verbinding is schakelen tussen schaalniveaus nodig – lokaal, regionaal en bovenregionaal – en tussen water en ruimte. Dezelfde beweging in governance is nodig op ambtelijke, directeuren- en bestuurlijke niveaus. Zo werken bestuurlijke partners samen op weg naar een voorkeursstrategie voor Centraal Holland als routekaart voor een waterrobuust en leefbaar gebied.