Centraal Holland
Als gevolg van klimaatverandering en een toenemende druk op de ruimte worden de wateropgaven in Centraal Holland, het jongste gebied binnen het Deltaprogramma, steeds urgenter. Om voor waterveiligheid te zorgen, wateroverlast aan te pakken en om over voldoende zoetwater te beschikken, is ruimte nodig. Centraal Holland is dichtbevolkt, ongeveer een kwart van alle nieuwe woningen in Nederland wordt in Centraal Holland gebouwd. Ook bevat het gebied een verscheidenheid aan economische motoren, waaronder Schiphol, Port of Amsterdam en meerdere Greenports. Het Noordzeekanaalgebied is een aanlandplek voor windenergie vanaf zee en wordt een spil in de waterstofproductie en -distributie. Tegelijkertijd liggen in het Groene Hart en de linkerflank van de Utrechtse Heuvelrug grote opgaven op het gebied van drinkwatertekort, natuur en landbouw. De zeespiegel stijgt en de bodem daalt. De grenzen van het watersysteem zijn bereikt.
De opgave van Centraal Holland is helder: droge voeten en voldoende water voor 4 miljoen mensen in een gebied waar de druk op de ruimte alleen maar toeneemt. De effecten van klimaatverandering maken dit nog urgenter.
Op weg naar een waterrobuust en leefbaar Centraal Holland, nu en voorbij 2100
Dijken alleen zijn niet genoeg, voor een robuust en leefbaar Centraal Holland, nu en na 2100. Als we willen behouden wat we hebben (qua leefomgeving, verdienvermogen en agglomeratiewerking), dan moet Centraal Holland gaan meebewegen met het water. Dat betekent dat we de komende jaren in meerdere gremia tegelijk beslissingen moeten nemen die vergaande gevolgen hebben. Beslissingen die ervoor zorgen dat de beschikbare ruimte en het watersysteem in balans komen, die ruimte bieden aan het water en die zorgen voor een robuust en klimaatbestendig watersysteem.
Centraal Holland werkt daarom aan inhoud en onderbouwing, afweging en draagvlak en agendering en het voorbereiden van besluitvorming, langs drie hoofdlijnen:
- Maatregelenpakket Wateroverlast
- Voorkeursstrategie (een routekaart voor de lange en middellange termijn voor een waterrobuust en leefbaar gebied), bestaande uit:
- Ruimte voor Water
- Balans tussen gebruiksfuncties en watersysteem
- Robuust en toekomstbestendig watersysteem
- Zoetwaterbeschikbaarheid
Om deze doelen te bereiken, ziet Centraal Holland toe op een samenspel tussen watersysteemoplossingen en ruimtelijke planning, waarbij water altijd een bepalende rol speelt. We kijken vooruit en zijn ervan overtuigd dat alle betrokken gebiedspartners voorbij hun eigen verantwoordelijkheden kijken om de opgaven in het gebied te realiseren.
Als collectief:
- Kiezen we voor congruente, moedige oplossingen en vertrouwen op de verantwoordelijke partner voor de uitvoering.
- Kijken we vooruit naar de lange termijn én het hier en nu.
- Verwachten we dat alle gebiedspartners voorbij hun eigen verantwoordelijkheden kijken om samen de opgaven te realiseren.
Contact en organisatie Centraal Holland
Programmamanager: Willemijn Streutker
Coördinator Deltaprogramma: Corien de Vries-Kuiper
Mail: ProgrammaCentraalHolland@waternet.nl
www.centraalholland.nl