Ronde 2 | 2 Sessie Ruimtelijke adaptatie: maak je eigen deltabeslissing

Het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) moet Nederland klimaatbestendig en waterrobuust maken. In 45 DPRA-werkregio’s stellen overheden en andere DPRA-partners gemiddeld elke zes jaar nieuwe doelen en maatregelen vast om schade door klimaatverandering te voorkomen. Deze sessie ging over de komende, tweede DPRA-ronde.

Water en bodem

Op lokaal niveau worstelen partijen met de klimaatopgave. Ze hebben moeite doelen concreet te maken, structurele financiering te vinden en de voortgang te monitoren. “Er wordt vooral gewerkt aan technische maatregelen in de openbare ruimte”, ziet Pieter den Besten van het ministerie van IenW. “Maar een goede aanpak vraagt ook aandacht voor water en bodem.” Op plekken waar ruimtelijke aanpassingen niet mogelijk zijn, moeten overheden burgers en bedrijven bewust maken van klimaatrisico’s. “In elke regio is hierover discussie nodig. Daarbij kan het landelijke DPRA-kernteam ondersteunen.”

Vergroot afbeelding MaakJeEigenDeltabeslissing09
Beeld: ©Deltaprogramma

Dubbeling voorkomen

Tijdens de eerste DPRA-cyclus maakte een gebiedsgerichte aanpak het verschil, volgens Ani Zalinyan, wethouder in Heemskerk en lid van de DPRA-stuurgroep namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. “In mijn gemeente hebben we niet veel medewerkers met kennis over water. Daarom zijn we blij met de samenwerking met waterschappen.” 

Omdat er in regio’s allerlei bestuurslagen zijn, is afstemming nodig over wie zich met welke opgave bezighoudt, volgens Hans Peter Verroen, voorzitter van de werkregio Waterkring West. “Zo voorkom je dubbeling.” Beide sprekers zien dat succesvolle projecten vaak ontstaan vanuit kleine, concrete doelen. Af en toe bestuurlijk ongehoorzaam zijn om doelen te bereiken moet kunnen, vinden ze. 

Werelden samenbrengen

In de vragenronde met het publiek komt naar voren dat thema’s als veiligheid en mobiliteit nog onderbelicht blijven in discussies over klimaatadaptatie. En hoewel burgers ook te maken hebben met klimaatrisico’s, gaat het DPRA-proces aan de meesten voorbij. Een deelnemer: “We moeten veel verschillende werelden samenbrengen.” Hoe houd je de aandacht voor klimaatadaptatie overeind tussen alle andere opgaven? Voor Boukje van Turenhout, gemeente Amsterdam, is het antwoord simpel: “Klimaatverandering bedreigt alle domeinen. Daarom moeten we klimaatrisico’s overal in meenemen.”