Deltacommissaris Co Verdaas bezoekt Boer in Natuur

Deltacommissaris Co Verdaas heeft in Noord-Brabant een bezoek gebracht aan Boer in Natuur, een bedrijf in de Maashorst in Uden dat toonaangevend is voor natuur- en waterinclusieve landbouw. Het werkbezoek aan het gemengde boerenbedrijf van Wilco de Zeeuw en Debbina van Vuuren  stond in het teken van het belang van samenwerking tussen boeren, overheden en anderen om oplossingen te vinden voor een klimaatbestendige en duurzame landbouw en verbetering van de biodiversiteit. 

Co Verdaas: “Klimaatverandering stelt ons voor grote uitdagingen. Boer in Natuur laat zien hoe agrariërs op hun eigen bedrijf maatregelen kunnen nemen om te anticiperen op het klimaat van de toekomst met droogte en extreme neerslag. Om vooruitgang te boeken, moeten we de uitdagingen goed in kaart brengen en elkaar inspireren. Hier worden concrete oplossingen in de praktijk gebracht: een mooi voorbeeld van een boerenbedrijf dat werkt aan een goede toekomst en waar we van kunnen leren.”

Vergroot afbeelding Nieuws 3 oktober
Beeld: ©Deltaprogramma

Klimaatbestendige oplossingen in de praktijk

Het bedrijf Boer in Natuur ligt op de Peellandbreuk, een gebied waar breuklijnen in de aardkorst zorgen voor variaties in het landschap en de bodem. Dit biedt mogelijkheden voor de toepassing  van innovatieve en duurzame landbouwmethoden die zowel mens als natuur ten goede komen. “Ons waterbeheer speelt een sleutelrol,” legt Wilco de Zeeuw uit. “Een gezonde bodem werkt als een spons die water vasthoudt in natte tijden en beschermt in droge periodes. Elke procent organische stof in de bodem kan honderden duizenden liters extra water opslaan. De bomen en heggen die we hebben aangeplant, zorgen ook voor schaduw, verkoeling en beschermen gewassen tegen wind en droogte.”

Een groot compliment

Mary Fiers, initiatiefnemer van het bezoek en directeur van Groen Ontwikkelfonds Brabant, benadrukte hoe groot het belang is van het werk van agrarische ondernemers zoals Wilco en Debbina om de natuur te versterken en de waterdoelen te halen. Volgens Fiers blijkt het in de praktijk lastig voor dit soort innovatieve boeren om hun weg te vinden, omdat nog niet alle geesten rijp zijn voor deze bedrijfsvoering en nog niet alle wet- en regelgeving is afgestemd op het combineren van voedselproductie, natuur- en waterdoelen. Volgens Fiers zijn Wilco en Debinna het levend bewijs van de uitspraak ‘de enige manier om vooruit te komen, is een eerste stap te zetten. ‘”Zij, en al die andere natuurmakers van Brabant verdienen alle hulp en een groot compliment.”

Het bezoek werd afgesloten met de overhandiging van het boek Natuurmakers aan de deltacommissaris, waarin verschillende soortgelijke initiatieven als Boer in Natuur worden belicht.

Vergroot afbeelding Nieuws 3 oktober
Beeld: ©Deltaprogramma