Voorkeursstrategie Rijnmond-Drechtsteden
De ambities voor Rijnmond-Drechtsteden, als onderdeel van het nationaal Deltaprogramma, zijn nader uitgewerkt in een voorkeursstrategie.
De deltabeslissingen Waterveiligheid, Rijn-Maasdelta, Ruimtelijke Adaptatie en Zoetwater zijn de basis voor de voorkeursstrategie Rijnmond-Drechtsteden. De voorkeursstrategie gaat primair over waterveiligheid en daarnaast over zoetwater en ruimtelijke adaptatie. Ook is aandacht voor het beperken van de gevolgen van overstromingen, op het gebied van ruimtelijke inrichting en crisisbeheersing.
Waterveiligheid
Uit bevindingen blijkt dat het huidige systeem met dijken en open afsluitbare stormvloedkeringen tot minimaal 2070 houdbaar is, ook met de huidige verwachting van de (snelheid van) zeespiegelstijging. Dit wordt bevestigd door de tussenbalans van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Op korte termijn worden veel nieuwe woningen gebouwd in het gebied, ook in de buurt van bestaande dijken. Het is een uitdaging om voor toekomstige dijkversterkingen voldoende ruimte over te houden. Ook de Rotterdamse haven is volop in ontwikkeling, mede gedreven vanuit de energietransitie en de aanwijzing als NOVEX-gebied.
Het Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden zet zich actief in om bij gebiedsontwikkelingen de juiste kaders en randvoorwaarden te scheppen. Onder meer door het opstellen van een ontwikkelkader Dijken. Zo worden de opgaven voor dijken en ruimtelijke ontwikkelingen op tijd op elkaar afgestemd en met elkaar verbonden.
De strategie besteedt ook aandacht aan de beperking van de gevolgen van overstromingen, zowel achter de dijken als in het buitendijkse gebied. De komende jaren is er bijzondere aandacht voor het overstromingsbewust inrichten van nieuwe woongebieden en voorzieningen voor vitale en kwetsbare functies.
Bij alle investeringen in het ruimtelijke domein wordt rekening gehouden met de opgave voor waterveiligheid op de lange termijn. Gebiedsontwikkelingen vinden voor lange duur plaats en een efficiënte verbinding met de waterveiligheidsopgave is kosteneffectief. Deze manier van werken sluit aan bij het landelijke voornemen water en bodem sturend te maken bij ruimtelijke ontwikkelingen.
Zoetwater
De zoetwaterregio West-Nederland houdt rekening met een toename van de watervraag door onder meer bevolkingsgroei, klimaatverandering en maatregelen tegen bodemdaling. Daarnaast maakt de zoetwaterstrategie West-Nederland weerbaar tegen situaties met beperkte zoetwateraanvoer, zoals in 2018 en 2022. Grote infrastructurele maatregelen zijn de komende decennia nog niet nodig. Wel wordt ingezet op maatregelen in het kader van onder meer Slim Watermanagement en de Klimaatbestendige Zoetwatervoorziening Hoofdwatersysteem.
Ruimtelijke adaptatie
De opgave voor ruimtelijke adaptatie in Zuid-Holland is fors. Er zijn grote ambities op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid, economische groei, natuur, welvaart, gezondheid en leefbaarheid. Klimaatadaptatie staat in het beleid van meerdere grote steden en de provincie Zuid-Holland, en is voor elke nieuwe ontwikkeling een belangrijk onderdeel. Het Convenant Klimaatadaptief Bouwen van de provincie Zuid-Holland dient als leidraad voor de woningbouwopgave in het gebied van Rijnmond-Drechtsteden.