Waterveiligheid

Een derde van Nederland ligt onder de zeespiegel. Er stromen grote rivieren dwars door het land. Dat maakt Nederland kwetsbaar voor overstromingen. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en krijgen we vaker te maken met grotere rivierafvoeren. Continue aandacht voor waterveiligheid in Nederland is cruciaal om goed beschermd te blijven tegen overstromingen. Om in 2050 te voldoen aan de waterveiligheidsdoelen, moet Nederland tempo blijven maken. 

Zonder waterkeringen, zoals onze dijken, duinen en stormvloedkeringen, zou 60% van Nederland regelmatig onder water staan. In dat gebied wonen circa negen miljoen mensen en wordt zo’n 70% van het Bruto Nationaal Product verdiend. Goede waterveiligheid is daarom van groot belang. 

Nationaal Waterprogramma, Beslissing Zand en Deltaplan 

Waterveiligheid is een van de drie thema’s in het Deltaprogramma. De Deltabeslissing Waterveiligheid en de gebiedsgerichte voorkeursstrategieën uit het Deltaprogramma 2015 hebben een plaats gekregen in het Nationaal Waterplan 2016-2021. Een aanvulling hierop is de Beslissing Zand. Hierin staat hoe Nederland zand inzet voor een natuurlijke bescherming tegen overstromingen vanuit zee. Het Nationaal Waterprogramma 2022-2027 is de opvolger van het Nationaal Waterplan. Dit programma geeft het Rijksbeleid weer voor water- en beheerplannen voor de wateren in beheer van het Rijk. Concrete maatregelen voor de uitvoering van het beleid staan beschreven in het Deltaplan Waterveiligheid. Belangrijk voor de uitvoering van de deltabeslissing is het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In dit langjarige uitvoeringsprogramma werken de waterschappen en Rijkswaterstaat in een alliantie samen aan dijkversterkingen. 

Risicobenadering

Met het verschijnen van de deltabeslissing in 2015 en het Nationaal Waterplan 2016-2021 heeft het waterveiligheidsbeleid de overstap gemaakt naar een zogeheten overstromingsrisicobenadering. Dat is een benadering waarbij het beschermingsniveau samenhangt met zowel de kans op een overstroming als de gevolgen daarvan. Door deze benadering kan waterveiligheid doelmatiger en effectiever worden gerealiseerd. De nieuwe normen die daarbij horen staan sinds 2017 in de Waterwet.
Bekijk een n animatie over de risicobenadering.