Samenwerking andere programma’s in het rivierengebied
IRM is niet het enige programma met opgaven en een ruimteclaim in het rivierengebied. Continue afstemming van raakvlakken tussen alle lopende programma’s is essentieel.
Hoogwaterbeschermingsprogramma
In het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) staat een groot aantal dijkversterkingen gepland langs de Waal, Nederrijn-Lek en IJssel. De dijken moeten voldoen aan de veiligheidsnormen die zijn vastgesteld in 2017. Er zijn 19 dijkversterkingen in voorbereiding, 9 in uitvoering en 34 moeten nog opstarten.
Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG)
Een toekomstbestendig riviersysteem hangt samen met de transformatie van het landelijk gebied. Dijken vormen een vreemde grens in ruimtelijke inrichting, een verticale ophoging van het landschap. Door over dijken heen te denken worden relaties tussen verschillende opgaven duidelijker. Er ontstaat dan bijvoorbeeld oog voor de functionele relaties tussen onder andere laagwater, grondwater en landbouw. Het toekomstig rivierbeheer gaat meer ruimte vragen om extreme afvoeren, natuurontwikkeling en waterbuffering plaats te bieden bij een klimaat dat steeds extremer wordt. IRM-partijen hebben deze ruimtevraag ingebracht bij de provincies die hun Provinciale Programma’s Landelijk Gebied en Ruimtelijke Arrangementen vormgeven. IRM biedt, als uitwerking van de nieuwe beleidslijn Water en Bodem Sturend, handvaten om de Ruimtelijke Arrangementen toekomstbestendig vorm te geven.
Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW)
Voor het rivierengebied stelde de PAGW een ecologische systeemopgave op. Deze zet in op hoogwaardige natuur die goed samengaat met een krachtige economie. Dit vergt een voldoende veerkrachtig en toekomstbestendig rivierengebied, met een netwerk van grote en kleine natuurgebieden die onderling aan elkaar zijn verbonden. Herstel van de natuurlijke rivierdynamiek is een belangrijke voorwaarde om binnen deze gebieden voldoende natuurkwaliteit te behalen. IRM neemt de rivierenambitie van het PAGW over in haar plannen.
Actuele documenten
In het Panorama Gelderse Rivieren staan alle opgaven in het Gelderse rivierengebied en de rollen van de samenwerkingspartners omschreven.
Dit onderzoeksrapport beschrijft hoe onze rivieren zich als systeem ontwikkelen. Het bevat waardevolle adviezen voor het toekomstbestendig maken van het riviersysteem. In het rapport staan de te maken keuzes duidelijk op een rij, met daarbij ook advies over de volgorde en urgentie van die keuzes. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het programma IRM is opgesteld als bouwsteen voor het Programma onder de Omgevingswet voor IRM.
Welke kansen en knelpunten leveren de ontwikkeling van onze rivieren op voor water, waterveiligheid, scheepvaart, landbouw, natuur en recreatie? Dit staat in het rapport Beeld op de Rivieren (BoR) dat in opdracht van het programma IRM is opgesteld als bouwsteen voor het Programma onder de Omgevingswet voor IRM.
Vragen?
Heb je een vraag, mail ons dan: deltaprogramma_rijn@gelderland.nl
Of mail je vraag rechtstreeks naar één van onze programmateamleden of betrokken bestuursleden.