Plenair openingsprogramma

Het plenaire programma  begint om 10.30 uur, onder leiding van dagvoorzitter Anouschka Laheij. 

Barry Madlener, de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, is daarbij en hij vertelt over de ambities van het kabinet op het gebied van klimaatadaptatie en waterveiligheid. Deltacommissaris Co Verdaas gaat in op zijn eerste ervaringen als regeringscommissaris voor het Nationaal Deltaprogramma. En op de richting die we met het Deltaprogramma inslaan om Nederland voor te bereiden op het nieuwe klimaat. De jonge waterprofessionals Mare de Wit en Hugo Hegeman praten met Rogier van der Sande – scheidend voorzitter van de Unie van Waterschappen – over verleden, heden en toekomst van het waterbeheer en goed voorouderschap. 

Net als in Nederland speelt in Vlaanderen de toenemende urgentie van zoetwatertekorten. Welke lessen kunnen wij leren uit de aanpak van onze buren? Provinciegouverneur van Antwerpen Cathy Berx houdt ons in haar keynote een inspirerende spiegel voor.

Tijdens het congres gaat ook de Deltafilm in première. Hierin staat de aanpak voor klimaatadaptatie in Flevoland centraal en wordt stilgestaan bij de historie van deze jongste provincie van Nederland. 

Hoe ziet de blauwe toekomst van ons land eruit? Met een eigentijdse kunstproductie zoekt een groep jonge onderzoekers, creatieve ondernemers, muzikanten en toneelmakers in de HipHop Hydrologische Opera naar nieuw publiek voor verhalen over de toekomst van water in de Nederlandse Delta. Via een art-science project willen zij met name jongeren bewust maken van de relatie tussen water en de ecologische crises. Tijdens het Nationaal Deltacongres 2024 krijg je een voorproefje van de HipHop Hydrologische Opera. Kom dat beluisteren en zien!

Traditiegetrouw is er speciale aandacht voor een aansprekend initiatief uit het deltaprogramma. De verkiezing van ‘Het Zonnetje’ gebeurt dit jaar voor het eerst live met een stemming onder de deelnemers in de zaal en mensen die het programma thuis volgen via de livestream.

Sprekersoverzicht