Het plenaire programma begint om 10.30 uur, onder leiding van dagvoorzitter Anouschka Laheij.
Barry Madlener, de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, is daarbij en hij vertelt over de ambities van het kabinet op het gebied van klimaatadaptatie en waterveiligheid. Deltacommissaris Co Verdaas gaat in op zijn eerste ervaringen als regeringscommissaris voor het Nationaal Deltaprogramma. En op de richting die we met het Deltaprogramma inslaan om Nederland voor te bereiden op het nieuwe klimaat. De jonge waterprofessionals Mare de Wit en Hugo Hegeman praten met Rogier van der Sande – scheidend voorzitter van de Unie van Waterschappen – over verleden, heden en toekomst van het waterbeheer en goed voorouderschap.
Net als in Nederland speelt in Vlaanderen de toenemende urgentie van zoetwatertekorten. Welke lessen kunnen wij leren uit de aanpak van onze buren? Provinciegouverneur van Antwerpen Cathy Berx houdt ons in haar keynote een inspirerende spiegel voor.
Tijdens het congres gaat ook de Deltafilm in première. Hierin staat de aanpak voor klimaatadaptatie in Flevoland centraal en wordt stilgestaan bij de historie van deze jongste provincie van Nederland.
Hoe ziet de blauwe toekomst van ons land eruit? Met een eigentijdse kunstproductie zoekt een groep jonge onderzoekers, creatieve ondernemers, muzikanten en toneelmakers in de HipHop Hydrologische Opera naar nieuw publiek voor verhalen over de toekomst van water in de Nederlandse Delta. Via een art-science project willen zij met name jongeren bewust maken van de relatie tussen water en de ecologische crises. Tijdens het Nationaal Deltacongres 2024 krijg je een voorproefje van de HipHop Hydrologische Opera. Kom dat beluisteren en zien!
Traditiegetrouw is er speciale aandacht voor een aansprekend initiatief uit het deltaprogramma. De verkiezing van ‘Het Zonnetje’ gebeurt dit jaar voor het eerst live met een stemming onder de deelnemers in de zaal en mensen die het programma thuis volgen via de livestream.
Sprekersoverzicht
Barry Madlener is sinds juli 2024 minister voor Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet Schoof. Hij was jarenlang Kamerlid voor de PVV en namens die partij woordvoerder op het gebied van wonen, infrastructuur en waterstaat, landbouw, natuur en voedselkwaliteit, en pensioenen. Van 2009 tot 2012 was hij lid van het Europees Parlement en fractievoorzitter van de PVV in het Europees Parlement. Bij zijn vertrek uit de Tweede Kamer noemde Kamervoorzitter Gerdi Verbeet hem een Kamerlid met het hart op de tong en een gezonde dosis humor.
Madlener groeide op onder de rook van de Rotterdamse haven. In die stad was hij van 2002 tot 2007 gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam. Voordat hij lid werd van de Tweede Kamer was hij makelaar in bedrijfspanden en eigenaar van Erasmus Makelaardij.
Co Verdaas is sinds 1 december 2023 deltacommissaris. Als onafhankelijk regeringscommissaris bewaakt hij de voortgang van het Nationaal Deltaprogramma. Daarin werken overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven samen om Nederland op de lange termijn te beschermen tegen overstromingen en weersextremen, en om te zorgen dat ons land voldoende zoetwater heeft. De deltacommissaris rapporteert elk jaar op Prinsjesdag over de uitvoering van het Nationaal Deltaprogramma en adviseert het kabinet zowel gevraagd als ongevraagd over vraagstukken op het gebied van klimaatadaptatie.
Verdaas werkt al ruim 25 jaar op het snijvlak van ruimtelijke ontwikkeling, wetenschap en bestuur. Hij is ook deeltijdhoogleraar gebiedsontwikkeling aan de Technische Universiteit Delft.
Cathy Berx is sinds 2008 gouverneur van de Provincie Antwerpen. Na haar studie Rechten aan de Universiteit Antwerpen promoveerde ze op een proefschrift over rechtsbescherming van de burger tegen de overheid. Sinds 2000 doceert ze in diezelfde stad aan de Faculteit Rechten. Berx was eerder ondervoorzitter van het Antwerpse Openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW), nationaal vicevoorzitter van de Vlaamse christendemocratische centrumpartij CD&V, lid van het Vlaams Parlement en de Antwerpse gemeenteraad, en topadviseur van voormalig Vlaams minister-president en premier Yves Leterme.
Berx combineert haar gouverneurschap met diverse bestuurlijke en adviserende functies in wetenschappelijke, culturele en maatschappelijke organisaties in Vlaanderen. Ze heeft ook boeken, artikelen en bijdragen geschreven over uiteenlopende onderwerpen.
Rogier van der Sande is sinds begin 2019 voorzitter van de Unie van Waterschappen. Van die functie neemt hij in 2024 afscheid. Sinds 2017 is Van der Sande dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Rijnland. Bij zijn herbenoeming in 2023 zei de voorzitter van de vertrouwenscommissie over hem: “Een ervaren bestuurder voor de functie dijkgraaf is belangrijk, maar minstens zo belangrijk is samenwerken. Rogier van der Sande is goed zichtbaar, heeft een groot netwerk en kan uitermate goed mensen met elkaar verbinden.”
Als Unievoorzitter heeft hij zich onder meer hard gemaakt voor het principe ‘water en bodem sturend’ in het ruimtelijke domein. Voordat hij dijkgraaf werd, was hij al vele jaren actief in politiek en bestuur, onder meer als gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en wethouder in de gemeente Leiden. Van der Sande studeerde politicologie aan de Rijksuniversiteit Leiden.
Mare de Wit is adviseur klimaatbestendig waterbeheer bij Rijkswaterstaat in West-Nederland Noord. Na een universitaire combinatie van communicatiewetenschap, ecosysteem- en watermanagement rekent en tekent ze wat de risico’s en kansen zijn voor het watersysteem tussen Wijk bij Duurstede en IJmuiden (Noordzeekanaal en Amsterdam-Rijnkanaal/Centraal Holland) op het gebied van Klimaatverandering en Ruimtelijke Ordening.
Sinds begin dit jaar is De Wit ook kwartiermaker namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (directoraat-generaal Water en Bodem), Rijkswaterstaat en de Staf Deltacommissaris. In die rol ontwikkelt ze een aanpak om ‘de toekomst aan tafel te zetten’ bij beleidsprocessen. Op die manier kunnen de belangen van burgers van vandaag én morgen een duidelijkere stem krijgen in de besluitvorming rond waterbeheer en klimaatadaptatie. Want de besluiten die politiek en bestuur nemen hebben zowel invloed op mensen die in deze tijd leven als op toekomstige inwoners van Nederland. De Wit werkt met een groep young professionals en experts aan het ontwikkelen van een praktische, inspirerende en repliceerbare werkwijze, gebaseerd op twee overkoepelende doelen: afwenteling van keuzes vandaag op de toekomst inzichtelijk maken en voorkomen of verkleinen én het vertrouwen en de betrokkenheid van jongeren vergroten.
Hugo Hegeman wordt enthousiast van verhalen. Door ze zelf af te steken op een podium, ze op te schrijven in een gedicht of ze los te pulken bij slimme mensen. In zijn werkzame leven doet hij dat vooral in het fysieke domein, daar komt namelijk alles samen. Denk aan waterberging bij piekbuien, ruimte voor grootschalige munitieopslag en toekomstbestendige infrastructuur. Genoeg verhalen te vinden…
Hetty Klavers is sinds 2013 dijkgraaf van Waterschap Zuiderzeeland. Zij zet zich in voor een veilige, gezonde en leefbare samenleving, met veel aandacht voor waterbeheer en klimaatadaptatie. Zij studeerde toegepaste wiskunde aan de Universiteit van Twente. Voordat ze dijkgraaf werd, was zij al lange tijd actief in de waterwereld, onder meer als programmadirecteur van het Deltaprogramma IJsselmeergebied. Naast haar werk als dijkgraaf, bekleedt zij een aantal nevenfuncties, waaronder het voorzitterschap van de evaluatiecommissie Omgevingswet (EcO) en het Expertise Netwerk Waterveiligheid (EWN).
Sinds 2022 is Klavers voorzitter van het Expertise Netwerk Waterveiligheid. Zij put inspiratie uit de ontstaansgeschiedenis van Flevoland: een uniek gebied, waar mensen leven op de bodem van de voormalige Zuiderzee.
Sjaak Simonse is sinds 2023 gedeputeerde in de provincie Flevoland. Daar is hij onder andere verantwoordelijk voor bodem en water, klimaat en eigentijds bestuur. Ook is hij voorzitter van de Bestuurlijke Adviescommissie Cultuur en Regionale Economie van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en lid van het Bestuurlijk Platform IJsselmeergebied.
Simonse studeerde aan de Hogere Landbouwschool in Dronten. Voordat hij gedeputeerde werd runde hij een groothandel in olie en smeermiddelen. Hij woont in de Noordoostpolder en is vader van 12 kinderen.
Dagvoorzitter
Anouschka Laheij is opgeleid als politicoloog en psycholoog. In 2007 besloot ze haar carrière te vervolgen als gespreksleider, trainer en coach. In dat vak combineert ze haar inhoudelijke gedrevenheid met aanstekelijk enthousiasme. Laheij heeft ruime praktijkervaring met het begeleiden van gesprekken, dialogen en debatten, zowel offline als online. Haar energieke werkstijl brengt leven in gesprekken, waarbij ze altijd oog houdt voor de mens en het proces.
Doordat Laheij eerder dagvoorzitter was bij de ‘Kennisdag Deltaprogramma Zoetwater en Ruimtelijke Adaptatie’ en de ‘Gebiedsconferentie Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden’ is ze goed bekend met de uitdagingen rond de Nederlandse delta.