Ronde 1 | 1 Sessie Keuzes voor de zoetwaterstrategie 2100 

In 2100 zien Nederland en onze manier van omgaan met zoetwater er heel anders uit dan vandaag. De uitdagingen zijn nu al groot en blijven groeien: we kunnen vaker zoetwatertekorten verwachten en de verzilting van kustgebieden neemt toe. Dat vraagt om heldere keuzes. In deze sessie verkenden de deelnemers vier strategieën.

Heldere keuzes

“Zonder zoetwater is er geen leven”, stelt Marcela Laguzzi, programmamanager van het Deltaprogramma Zoetwater. Via vier ‘hoekpunten’ schetst ze welke kant Nederland op kan gaan als het gaat om de zoetwateropgave: beheersen, aanpassen, verdelen of behouden. Geen van deze keuzes is zaligmakend: “Ze vormen vooral de basis voor het gesprek over de zoetwaterstrategie.”

‘Je weet al dat je gaat vallen’

Has Bakker, gedeputeerde van de provincie Utrecht, vergelijkt de huidige situatie met een karretje in een achtbaan: “Op weg naar boven weet je al dat je gaat vallen.” Het symboliseert dat de extremen heftiger worden: “Daarom gaan we onze Omgevingsverordening aanpassen én aan de slag met maatregelen.” 

Vergroot afbeelding Zoetwaterstrategie210000007
Beeld: ©Deltaprogramma

Vaker extremen

De vier hoekpunten komen na elkaar aan bod, meent Luzette Kroon, dijkgraaf van het Wetterskip Fryslân. Te beginnen met ‘behouden’, omdat de meeste mensen niet willen veranderen. Meest ideaal noemt ze ‘aanpassen’: “Daarbij is technologische innovatie nodig én solidariteit tussen alle belanghebbenden.”

Regie door het Rijk

Bij het maken van keuzes bestaat behoefte aan regie van het Rijk. Hoe krijgt dat vorm? Liz van Duin, directeur Waterkwaliteit en Grote Wateren bij het ministerie van IenW: “Onze rol is zorgen voor een goede kennisbasis en een langetermijnstrategie.” Ze is blij met het Deltaprogramma: “Dat houdt ons scherp als we in de politieke waan van de dag misschien onverstandige keuzes voorbereiden.”

Lokaal bufferen

Ook boeren voelen de urgentie, merkt akkerbouwer Joris Baecke van LTO: “Op bedrijfsniveau gebeurt gelukkig al veel om waterproblemen te beheersen.” Danny van Meel, DOW Benelux, voorziet dat de watervraag blijft stijgen. Daarom onderzoekt het bedrijf hoe het productieprocessen minder waterafhankelijk kan maken en water kan hergebruiken. Het Rijk helpt de industrie met duidelijke keuzes, vult Liz van Duin aan. Als voorbeeld noemt ze dat Nederland grootschalige waterstofproductie alleen aan zee gaat doen. Na discussie met de zaal besluit de sessievoorzitter met: “Werken aan water in de Delta houdt nooit op.”