Ronde 1 | 3 Sessie Het IJsselmeergebied als duizenddingendoekje?!

Het IJsselmeer bevat de grootste zoetwatervoorraad van Nederland. Maar verwachten we hier niet te veel van? Aan de hand van een aantal stellingen gingen de deelnemers in gesprek. De omgang met droogte en de zeespiegelstijging lag gevoelig. Mag het IJsselmeerpeil omhoog of gaan we steeds harder pompen?

Juiste keuzes

In een korte video introduceert dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân, de uitdagingen in het gebied. Zo kan het IJsselmeerwater door de zeespiegelstijging niet altijd meer vrijuit naar de Waddenzee stromen. Ze benadrukt daarom het belang van de immense pompen die in aanbouw zijn op de Afsluitdijk. Kroon voorziet ook een toenemende vraag naar water, terwijl de aanvoer vanuit de rivieren juist afneemt: “Het is daarom van groot belang dat we de juiste keuzes maken.”

Snel knopen doorhakken

Maar kun je ondanks alle onzekerheden nu al ingrijpende keuzes maken? ‘Ja’, zo laat vrijwel iedereen in de zaal weten door een schoonmaakdoekje op te steken. Een enkeling vindt dat er eerst op landelijk niveau besluiten nodig zijn over de verdeling van water, maar de wens om zo snel mogelijk knopen door te hakken overheerst.

Vergroot afbeelding IJsselmeergebiedDuizenddingendoekje15
Beeld: ©Deltaprogramma

Pompen of hogere dijken

Hoe om te gaan met de zeespiegelstijging ligt gevoelig. Verhoog je het waterpeil, en daarmee ook de dijken, of handhaaf je de huidige IJsselmeerpeilen en investeer je in meer pompcapaciteit? “Beide opties hebben ingrijpende consequenties”, benadrukt Arthur Kors van Rijkswaterstaat die deze stelling introduceert. Een grote meerderheid is voor meebewegen, maar er zijn wel zorgen over de havens en buitendijkse gebieden.

Droogteschade accepteren?

De bezorgdheid over de toenemende droogte is ook voer voor discussie. Dity Langendijk van Waterschap Drents Overijsselse Delta voorspelt een omslagpunt in 2050 waarbij de watervraag het aanbod gaat overstijgen. Moet je droogteschade dan maar accepteren? Daar hebben deelnemers duidelijk moeite mee, want maar een handvol doekjes gaat de lucht in.

Denk aan de jongeren!

Tot slot komt Nikki Bakker op het podium. Ze is jeugdbestuurder bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Denk aan de jongeren, zo luidt haar oproep. “Jongeren zijn de volwassenen van de toekomst. Dat gaat niet alleen om je vervelende buurjongen, maar ook om je eigen kinderen.”