Ronde 1 | 2 Sessie Water en ruimte verbinden?
Hoe verbind je beleid en maatregelen gericht op water met die van ruimtelijke ordening? En hoe verbind je de verschillende, vaak schurende belangen? Daarover praatten de aanwezigen tijdens deze deelsessie. Ze hoorden onder meer over de ontwikkeling van de nieuwe Nota Ruimte en over conflicterende belangen in de regio’s.
Nota Ruimte
De sessie begint met een korte paneldiscussie onder leiding van Anouschka Laheij. Marjolein Jansen, DG Ruimtelijke Ordening bij het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, vertelt over de ontwikkeling van de nieuwe Nota Ruimte. Jaap Slootmaker, DG Water en Bodem bij het Ministerie van IenW, belicht hoe de Nota Ruimte raakt aan talloze bredere opgaven in Nederland.
Botsen
Hetty Klavers, dijkgraaf van Waterschap Zuiderzeeland, en Martijn Dadema, gedeputeerde van de provincie Overijssel, vertellen over ‘schurende belangen’ in hun beide regio’s in de context van ‘water en bodem sturend’. Klavers noemt als voorbeeld woningbouw versus waterveiligheid. Dadema legt uit hoe de provincie en het Rijk samen keuzes maken. “Water en bodem sturend wordt vaak gezien als een hindernis, als conflicterend met een ambitie als woningbouw”, zegt Dadema. “Zo zit het niet. We kúnnen niet langer bouwen zonder rekening te houden met water en bodem.”
Omslachtige maatregelen
Vervolgens gaan de toehoorders in de zaal met elkaar in gesprek over de vraag: welke onafwendbare keuzes hebben nu prioriteit? Een van de grootste opgaven ligt in het rivierengebied, aldus een deelnemer: “Laten we de rivieren vrij naar zee stromen, en creëren we daarbij veel meer kansen voor natuur en waterveiligheid? Of blijven we op de postzegel dure en omslachtige maatregelen nemen? Wat nodig is zijn boeren die hun land willen verkopen, en een overheid die daar ook werkelijk geld voor opzij zet.”
Slimme stappen
Vervolgens bespreken de aanwezigen ‘slimme stappen die we nu kunnen zetten’. “Sturen op doelen, in plaats van op regeltjes”, suggereert een deelnemer. “Nu al de druk van de drinkwatervoorziening af halen, bijvoorbeeld door industrieel gebruik daarvan aan banden te leggen”, zegt een ander. “Luisteren, luisteren, effe stil zijn en dan nog beter luisteren”, aldus een provinciebestuurder.
De tijd durven nemen
Deltacommissaris Co Verdaas reflecteert op de wens tot versnellen en keuzes maken. “Kennis levert ook ongeduld op, en dat leidt tot minder goed luisteren”, zegt hij. “Onze rol als overheid is daarentegen juist lange lijnen te belopen. Het is een continue zoektocht: hoe kun je die kennis nu vertalen in concrete mogelijkheden? We moeten anderen de tijd gunnen. We moeten samen dus ook de tijd durven nemen.”