Ronde 1 | 10 Workshop Samenwerken aan (klimaat)veiligheid
Bij alle aandacht voor klimaatadaptatie is veiligheid nog geen vanzelfsprekend onderwerp. Dat is wél nodig, omdat klimaatverandering en het klimaatbestendig maken van de leefomgeving nieuwe uitdagingen met zich meebrengen voor de veiligheid in Nederland. Door weersextremen neemt het risico op omvangrijke, gelijktijdige incidenten toe. Denk aan grote natuurbranden door langdurige droogte of wateroverlast na heftige regenval. De verwachting is dat hulpdiensten vaker moeten uitrukken. Hoe zit het dan met de bereikbaarheid in een autoluwe wijk? En wat als in een gebied veel buitendijks is gebouwd?
Gemeenten, provincies, waterschappen, bedrijven en hulpdiensten werken al nauw samen om mensen, dieren, natuur en gebouwen te beschermen. Maar dat is niet genoeg: ook voor teams die zich bijvoorbeeld bezighouden met klimaatadaptatie en gebiedsontwikkelaars is het belangrijk veiligheid standaard mee te nemen in ontwerp- en beheerplannen.
In de workshop kijken we naar mogelijkheden voor nog betere samenwerking via het zogeheten meerlaagsveiligheidsmodel dat gebruikelijk is in de waterwereld. Dat gaat over preventie, duurzame ruimtelijke ontwikkeling en adequate voorbereiding op mogelijke incidenten. Denk mee over waar partijen elkaar in de praktijk tegenkomen, waar het schuurt en hoe we elkaar nog beter kunnen vinden.
Deze workshop wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid, het Netwerk Klimaat- en Waterveiligheid van de veiligheidsregio’s en het team van het Programma Klimaatveiligheid.