Ronde 1 | 6 Workshop Samenhang tussen deltaopgaven: hoe vinden we regie?

De combinatie van klimaatverandering en sociaaleconomische ontwikkelingen stelt Nederland voor grote uitdagingen. Zoetwatertekorten gaan vaker voorkomen, terwijl we ook vaker wateroverlast kunnen verwachten door piekbuien en langdurige regenval. Zeespiegelstijging en hogere rivierafvoeren belasten onze waterkeringen intensiever. Oftewel, we zien een optelsom van wateropgaven: wateroverlast én watertekorten én waterveiligheid. De aard, omvang en stapeling van de opgaven verschilt per gebied.

Niet alle wateropgaven zijn op te lossen met aanpassingen in het watersysteem en -beheer. We moeten ook het land klimaatbestendig inrichten. Dat is een ingewikkelde opgave, want de druk op de ruimte neemt toe, mede door de veelheid aan maatschappelijke opgaven. Denk bijvoorbeeld aan de stikstofuitstoot verminderen, onderhoud aan infrastructuur en de energietransitie.  

Hoe pakken we deze ingewikkelde cocktail aan opgaven op het gebied van water en ruimte aan? Hoe komen we tot een gebiedsgerichte, klimaatbestendige aanpak voor ruimtelijke ontwikkeling – met heldere kaders? Deze workshop gaat over wat daarvoor nodig is. Dat maken we concreet aan de hand van de casuïstiek van Deltaprogramma Centraal Holland. We gaan samen in gesprek over wat nodig is om richtinggevende uitspraken vanuit het waterdomein te kunnen opnemen in het ruimtelijk beleid. Welke stappen vraagt dat op korte en lange termijn, en wie voert regie? Heb je ervaringen en ideeën op dit vlak? Kom ook en praat mee!

Deze workshop wordt georganiseerd door de Staf Deltacommissaris.