Parallelsessie 11 – PAGW Rivieren – werken aan een levende delta
Deze online sessie gaat over de PAGW: Programmatische Aanpak Grote Wateren. in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) werken Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) samen aan toekomstbestendige grote wateren waar hoogwaardige natuur goed samengaat met een krachtige economie.
Kijk hier de parallelsessie terug via YouTube
Waterkwaliteit onder druk
In een presentatie stelde landschapsarchitect Anne Zuidhof dat er anders gekeken moet worden naar het ecosysteem in en rond de grote rivieren. "De variatie in landschapsvormen is sterk afgenomen, dijken worden hoger, overstromingsvlakken zijn beperkt aanwezig en dieren missen leefgebieden om te foerageren, te overwinteren en te rusten. Het onder druk staan van de waterkwaliteit laat zien dat we staan voor een ecologische systeemopgave."
"De variatie in landschapsvormen is sterk afgenomen” - Anne Zuidhof
Integraal riviermanagement
Anne Zuidhof en ook Wouter van Heusden van de RVO benadrukken dat binnen Integraal Riviermanagement (IRM) de natuur een belangrijke bijdrage kan leveren aan het oplossen van het stikstofprobleem en het tegengaan van klimaatverandering. Siep Groen, senior beleidsmedewerker bij het ministerie van LNV, zegt dat wat betreft het stikstofprobleem "alle beetjes helpen om bij te dragen aan duurzame water- en bodemsystemen, waardoor ook de stikstofgevoelige natuur kan floreren."
Het leidende principe
Hans Brouwer, omgevingsmanager bij het ministerie van IenW, stelt dat met IRM velerlei functies een plek kunnen krijgen binnen dezelfde vierkante meters. Lilian Hermens van Staatsbosbeheer spreekt over pre-verkenningen in de IJssel-Vechtdelta: "Een omgevingsanalyse is belangrijk: met welke organisaties trekken we op, welke bouwstenen zijn nodig voor een goede systeemanalyse."
“Een omgevingsanalyse is belangrijk” - Lilian Hermens
Spannende combinaties
Peter Omvlee van Rijkswaterstaat geeft aan dat het vergroten van Natura 2000-gebieden meer armslag zou geven bij de ontwikkeling van waardevolle dynamische natuur. Hans Brouwer vult aan: "Een duurzaam water- en bodemsysteem is de basis, maar er is in Nederland ook een woningbouwopgave. Andere claims op de ruimte worden niet bij voorbaat verworpen, met nieuwe inzichten zijn misschien wel spannende combinaties mogelijk."