Parallelsessie 7 – Hot in the city – Dynamiek in de stad
Deze sessie staat onder leiding van Kenneth Heijns, directeur van het AMS Institute. Steden staan voor een grote transitieopgave: ze moeten bestaande wijken onderhouden en veel nieuwe huizen bouwen, met oog voor klimaatadaptatie, duurzame energie en sociaal welzijn. Hoe ga je daarmee om, in ons drukke land? Welke kansen liggen er? Daarover praten experts met elkaar, maar ook met het publiek in de zaal en online.
Kijk hier de parallelsessie terug via YouTube
Win-win
“Niet alleen de ruimte is schaars, maar ook de tijd”, zegt gespreksleider Heijns. “We moeten versnellen. Daarbij is innoveren pure noodzaak.” Armand Paardekooper van architectenbureau Mecanoo geeft een overzicht van uitdagingen rond verstedelijking wereldwijd, van de gevolgen van klimaatverandering tot sociale ongelijkheid en gezondheidsproblemen. Hij toont een aantal voorbeelden van architectuur met ‘de natuur als leermeester’, van Thailand tot IJburg, Dordrecht en Rotterdam. Over natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen zegt hij: “Als je het hard maakt in cijfers, zie je dat het altijd meer oplevert dan het kost. Vaak nog los van gezondheid en welzijn.”
Integraler kijken
Maaike Zwart, programmamanager duurzame gebiedsontwikkeling bij de gemeente Amsterdam, vindt dat dergelijke ontwikkelingen veel integraler kunnen. “We hebben flexibelere plannen en financieringsconstructies nodig”, zegt ze, “en we moeten meer samenwerken, en ons niet blindstaren op normeren. Laten we eerst volop ervaring opdoen.”
Thuy Do, senior-adviseur water, bodem en klimaat bij de gemeente Rotterdam: “We zijn gewend altijd meteen naar technische oplossingen te zoeken. Maar als je breder kijkt, dan zie je ook andere manieren. En probeer dan meteen ook kwaliteit toe te voegen aan de stad.”
“Straks hebben we het klimaat van Nice, daar moeten we scholen en pleinen op aanpassen” - Sacha Stop
Verder kijken
Sacha Stolp, directeur Innovatie bij gemeente Amsterdam, vindt dat we stad en ommeland meer moeten beschouwen door de bril van rentmeesterschap. “Straks hebben we het klimaat van Nice. Daar moeten we nu de scholen en de pleinen al op aanpassen. Dus we moeten van kennis verzamelen naar kennis delen. En aan de slag. Het is zover.”
“Het is niet meer een kwestie van of we het willen”, zegt Pauline Hartog, strategisch adviseur bij Waternet. “Maar het wordt wel steeds complexer. Steden maken ook deel uit van een regionaal systeem. Daarom moeten we toe naar een focus op veerkracht, veiligheid én vergroening.” En als je gaat bouwen, kijk dan verder dan 2050, adviseert Hartog. “Minstens tot 2100.”
Durven vernieuwen
Corjan Gebraad, senior-adviseur urban management bij de gemeente Rotterdam: “Vroeger was 98 procent beheer en 2 procent ontwikkeling. Nu is het voor 100 procent die transitieopgave. Onze stelling is: beheer is de motor voor de transitieopgave, ook financieel. Kijk niet alleen naar de risico’s, maar ook naar toegevoegde waarde en beleving. En: organiseer de planologie van de ondergrond.”
Stolp van de gemeente Amsterdam: “Ons jaarlijkse budget voor onderhoud is 300 miljoen euro. Als je daar nou eens 10 procent van opzij zet voor innovatie, stapje voor stapje… dan kun je geweldig veel voor elkaar krijgen.” Hartog voegt toe: “Als bewezen is dat iets werkt, dan moet je het meteen opnemen in je structurele plannen. Daarin moet je ook vernieuwend durven zijn.”