Parallelsessie 8 – Effecten van zeespiegelstijging op het IJsselmeergebied
Als de zeespiegel stijgt, wordt het steeds lastiger om het IJsselmeerpeil te handhaven. Daarom mag het winterpeil na 2050 beperkt stijgen, volgens de deltabeslissing IJsselmeergebied. Hoe houdbaar is deze strategie op lange termijn? Bestuurders rond het IJsselmeer denken er nu al over na, zo wordt duidelijk in deze sessie.
Kijk hier de parallelsessie terug via YouTube
Kennisprogramma Zeespiegelstijging
Dat de zeespiegel stijgt, is inmiddels een feit. Hoe snel het gaat, is nog onzeker. Hoe kunnen we omgaan met die onzekerheid? En hoeveel zeespiegelstijging kunnen we eigenlijk handelen met de huidige strategieën? Op dit soort vragen geeft het Kennisprogramma Zeespiegelstijging de komende jaren antwoord. Annemiek Roeling (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat), Saskia van Gool (Rijkswaterstaat) en Jos van Alphen (Staf deltacommissaris) leiden de deelnemers door de aanpak en de nieuwste inzichten.
Hoe houd je zeespiegelstijging urgent?
Op mondiaal niveau is de zeespiegelstijging al meetbaar, maar in Nederland nog niet. Hoe houden we het vraagstuk tot die tijd urgent, vraagt een online deelnemer. Een terechte vraag, beaamt Annemiek Roeling. “We weten niet wanneer we de zeespiegelstijging hier gaan merken. Dat vraagt nog een flinke slag in de communicatie, maar kunstenaars doen dat al heel goed. Ze verwijst naar de foto’s van Rem van den Bosch.
"We kunnen niet achteroverleunen" - Luzette Kroon
Ga aan de slag
Wacht niet, ga nu aan de slag. Het panel over de toekomst van het IJsselmeer zegt het in allerlei bewoordingen. Luzette Kroon, dijkgraaf Wetterskip Fryslân, verwijst bijvoorbeeld naar de stresstest zoetwater: "Er zijn nu al grote knelpunten, we kunnen niet achteroverleunen.” We zijn de fase van voorzichtigheid voorbij, stelt Nienke Homan, gedeputeerde provincie Groningen: "We moeten voorbereid zijn op de grote veranderingen door klimaatverandering."
Natuurlijke klimaatbuffer
Op allerlei plaatsen in en rond het IJsselmeergebied zijn partijen ook al aan de slag. Zo werkt drinkwaterbedrijf PWN aan een klimaatbuffer. Koos Zuurbier van PWN licht toe waarom: "De droogte van 2018 was voor ons een wake-up call. We werken nu aan een natuurlijke klimaatbuffer, voor duurzame zoetwaterwinning én natuur." Dat soort functiecombinaties moeten we zoeken, vindt Ria Doedel, sectordirecteur bij PWN.
"Wij gaan de zeespiegelstijging echt meemaken” - Jeugdwaterschapsbestuurders
Oproep van de jeugd
Aan het eind krijgen jeugdwaterschapsbestuurders Merel Fiets en Fien Snelting het woord. "Wij gaan de zeespiegelstijging echt meemaken. Begin nu met acties en maak keuzes, anders zitten wij straks met veel moeilijkere keuzes." Ze wijzen erop dat elders in de wereld nog veel grotere problemen op te lossen zijn. “Als je ziet wat zeespiegelstijging voor het IJsselmeergebied doet, wat doet het dan in de rest van de wereld?”